<p>Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)

(

Foto:Roel Kleinpenning

)

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Rupsje Nooitgenoeg

  Nieuwsflits

U kent het kinderboekje Rupsje Nooitgenoeg hoop ik. Voor hen die het niet kennen: enige informatie. Het is een prachtig geïllustreerd boekje met eenvoudige woorden waarmee jonge kinderen beginnen te lezen. In het verhaal zien kleuters een rups die zich door verschillende objecten en het boekje heen eet. Het leert kinderen tot vijf tellen, de dagen van de week en verschillende gezonde en ongezonde soorten voedsel. Aan het eind zien ze dat de rups die altijd aan het eten is toch een mooie vlinder is geworden.

Ook volwassenen verwijzen vaak naar het boekje als dat zo past. Good old Frits Bolkenstein noemde Ad Melkert die destijds minister van sociale zaken was regelmatig Rupsje Nooitgenoeg omdat hij altijd maar een hoger budget wilde.

In 2006 werd het boek omgezet in Nederlands brailleschrift. Met de opbrengst worden blinden en slechtzienden geholpen. Aan die blinden en slechtzienden moest ik denken toen ik las hoe verschillend men bij ons denkt over het begrip ‘gevaarlijk’. Er staat een goed artikel in de Gelderlander van afgelopen zaterdag waarin Henny Haggeman de vraag stelt: “Wat is het gevaar van de 1300 angstaanjagende vaten?” Bij lekkende vaten geeft die vette kop het antwoord: Angstaanjagend. Het vraagteken kan dus weg. Toch vond de Omgevingsdienst Achterhoek die de controles jarenlang uitvoerde het niet gevaarlijk genoeg om in te grijpen. Rutgers Milieu voelde dat blijkbaar als een verklaring van goed gedrag. De O.D.A. en Rutgers hebben Rupsje Nooitgenoeg verkeerd begrepen, pijnlijk.

In dezelfde krant lees ik een citaat van burgermeester Boumans dat Doetinchem nog té veilig is voor cameratoezicht in het centrum. Ook een kwestie van goed lezen; de burgervader zegt dus niet; laat het eerst maar gevaarlijker worden, maar die camera’s lijken nú nog te duur. Ondernemers en politie denken daar anders over. Het lijkt mij geen goede zaak de binnenstad en uitgaansgelegenheid té veilig te noemen. Té veilig lijkt mij te veel op de verkeerde uitleg van Rupsje Nooitgenoeg.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden