Kees Hendriksen en Daniëlle Jolink bij hun guesthouse Villa FenaVista in Mijas aan de Costa del Sol.
Kees Hendriksen en Daniëlle Jolink bij hun guesthouse Villa FenaVista in Mijas aan de Costa del Sol. (Foto: Privéfoto)

'Dit eerste jaar is een proefjaar'

  Nieuwsflits

Doetinchem - Al snel nadat Kees Hendriksen en Daniëlle Jolink naar Andalusië vertrokken, begon de coronacrisis. Een droom werd werkelijkheid, maar het werd een valse start van het buitenlandse avontuur. "Teruggaan naar Nederland is geen optie."

door Hans Hissink

Al langer hadden Kees en Daniëlle zich georiënteerd om een bed & breakfast of iets dergelijks te beginnen in Andalusië. "Vrij onverwacht hoorden we 15 december vorig jaar dat guesthouse Villa FenaVista in Mijas nieuwe beheerders zocht. Op 21 december zijn we daarheen gevlogen, hebben daar geslapen om het goede gevoel te ervaren en op de 22e zijn we weer teruggegaan," vertelt Kees.

Emigreren

De beslissing werd genomen om te emigreren en daarna kwam alles in een stroomversnelling. "Het huis werd verkocht, onze banen hebben we opgezegd en toen konden de echte voorbereidingen voor het vertrek in gang gezet worden." Uiteindelijk vertrokken de avonturiers op 22 februari naar hun nieuwe onderkomen.
Na twee weken voorbereiden kwamen de eerste gasten, maar ook corona kwam om de hoek kijken. "We hebben een weekeinde proefgedraaid en gelijk daarna ging Spanje in lockdown. In het begin denk je dat het tijdelijk is, maar dan zie je de negatieve ontwikkelingen en vrees je dat het niet goed gaat komen."

In juni werden de grenzen weer geopend en leek het seizoen langzaam op gang te komen. "Vooral Spanjaarden wisten de weg te vinden. Later kwamen er ook Fransen, Belgen en Duitsers. Allemaal waren ze tevreden en we kregen hele goede beoordelingen. Augustus was al met al een goede maand."
September zou een drukke maand worden door de vele boekingen uit Engeland. "Echter heeft Engeland code oranje afgegeven voor heel Spanje terwijl juist in Andalusië niet zoveel aan de hand is. Al die reserveringen zijn geannuleerd. Sommige beslissingen zijn niet te begrijpen," legt Kees uit. "Eigenlijk zit het seizoen er voor dit jaar al op, het lijkt wel of het gewoon niet mag slagen," vult Daniëlle aan.
Ondanks de teleurstellingen zitten de Achterhoekers niet bij de pakken neer. "We vragen ons regelmatig af hoe het nu verder moet, hoe we de winter gaan doorkomen. Maar ook daarin gaan we onze weg vinden," klinkt het vastberaden.

Teruggaan naar Nederland is geen optie voor Kees en Daniëlle. "Als je alles van tevoren weet, begin je er niet aan. Dan hadden we niet alles opgegeven. We zijn ook niet naar Spanje gegaan om rijk te worden, maar om de betere kwaliteit van leven. We hebben ook geen spijt van het vertrek naar Spanje. Integendeel, het verrijkt ons leven."
Met een goed gevoel wordt er naar de toekomst gekeken. "Zie dit eerste jaar maar als proefjaar, volgend jaar gaan we knallen," klinkt het vol zelfvertrouwen.

facebook.com/villafenavista


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden