Willy Dominicus in het technieklokaal van het Metzo College. (foto: Roel Kleinpenning)
Willy Dominicus in het technieklokaal van het Metzo College. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

‘Groot gebrek jongeren in techniek’

  Nieuwsflits

'Het is de bedoeling dat leerlingen plezier hebben'

Carla van der Meer

“Er is een groot gebrek aan jongeren in de techniek”, zegt Willy Dominicus, techniek coördinator van stichting Technieklokaal Doetinchem Bronckhorst. “Bij Technieklokaal leren ze wat techniek inhoudt en maken ze kennis met de basistechnieken. Sommigen weten niet eens wat een hamer is. Dat kon ik mij in het begin niet voorstellen, maar het is echt zo. Met Technieklokaal willen we de basisschoolleerlingen laten zien hoe leuk techniek is en dat ze zelf iets kunnen maken.”

Doetinchem – Technieklokaal Doetinchem Bronckhorst verzorgt op verschillende plekken in de Achterhoek en Liemers technieklessen voor de groepen 6,7 en 8 van de basisschool. De leerlingen volgen in twee jaar acht technieklessen. In Doetinchem zijn er twee vestigingen van Technieklokaal, één in het Metzo College en één bij TPC (Techniek Praktijk Centrum) aan de Ambachtstraat. “Technieklokaal is twaalf jaar geleden ontstaan omdat Doetinchemse bedrijven aanklopten met de opmerking dat er te weinig jongeren in de techniek gaan”, vertelt Dominicus.

“De leerlingen komen in twee jaar minimaal acht keer bij ons om een werkstuk te maken. Ze bereiden zich eerst voor via de website. Daar kunnen ze zien wat ze gaan maken. Ook doorlopen ze een aantal vragen, dus als ze hier komen dan weten ze al wat ze gaan maken en hebben ze al wat kennis van zaken. Zo hebben we al eens een schaalmodel van een boot en een auto op zonne-energie gemaakt en een auto op windenergie met een ballon die leegloopt. Dit jaar maken we een luchtkanon. Het is de bedoeling dat de leerlingen plezier hebben in wat ze maken. Dan is de kans dat ze voor techniek kiezen ook groter.”

Per jaar komen ongeveer 2.200 basisschoolleerlingen bij het Metzo College voor het Technieklokaal. Bij alle locaties samen zijn dat ongeveer 10.000 leerlingen. “Niet alle kinderen willen of kunnen naar het vwo”, laat Dominicus weten. “En dat hoeft ook niet, want er zijn ook veel kinderen die liever werken met hun handen en eigenhandig iets maken. Hier leren ze omgaan met een klopboor, zaagmachine en een lijmpistool. Ze leren solderen en op kleine schaal maken ze kennis met elektrotechniek. En de kinderen vinden het leuk. Ze kijken er echt naar uit om hier te komen. Als ze zijn geweest, dan kunnen ze via een enquête aangeven wat ze van de lessen vonden. Als ze iets niet goed vonden, dan passen wij dat aan. De bedoeling is dat ze zoveel mogelijk plezier aan de lessen beleven.”

Technieklokaal Doetinchem Bronckhorst werkt met allemaal vrijwilligers. “We hadden een goede bezetting met 68 vrijwilligers”, zegt Dominicus. “Maar door corona is het aantal vrijwilligers teruggelopen. We willen hierbij een oproep doen naar nieuwe vrijwilligers. Ze hoeven niet uit de techniek te komen, als ze maar affiniteit hebben met techniek.” Voor meer informatie is Dominicus te bereiken op 0314-323426 of coordinator@metzocollege.nl.

www.technieklokaaldb.nl

Meer berichten