<p>Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Restafval

  Nieuwsflits

Lang geleden hoorde ik in de Efteling Holle Bolle Gijs ‘papier hier’ roepen. Gijs bedankte met een vriendelijk ‘Dank u wel’, maar tijden veranderen. Het valt op dat de jeugd het vaak beter doet dan volwassenen.

Vorige week zag ik een mooi voorbeeld: een meisje van een jaar of 10 bracht haar ijsbekertje naar een afvalbak, haar moeder nam een laatste trek aan een sigaret en trapte die uit op de parkeerplaats. Dochterlief keek er naar, waarop de dame de peuk oppakte en naar de overkant bracht. Jong geleerd.

Donderdag las ik ‘RESTAFVAL AAN DE WEG KOST 10 EURO’. Lage boete, dacht ik, zo krijgen we die zakken afval en ander huis- en tuinafval die steeds vaker naast ondergrondse afvalbakken worden gedumpt nooit weg.

Mijn conclusie was echter voorbarig. Wethouder Rens Steintjes heeft een plan en…. Dat is altijd even schrikken. Omdat de gemeente een transparant beleid wil voeren, dacht ik even: we zullen wel nieuwe transparante containers krijgen om het gescheiden afval te zien maar nee; hij wil mensen tien euro per keer laten betalen bij het aanbieden van restafval in de grijze container.

Over het verlagen van het tarief voor de overige containers lees ik (nog) niets, wel dat men nog niet weet hoeveel het tarief zal stijgen in verband met hogere verbrandingskosten van restafval. Laat ik nou denken dat daar die tien euro per keer voor is.

De gemeente wil dat mensen hun afval nóg beter gaan scheiden en zegt het advies van driekwart van de Doetinchemmers te volgen. De vervuiler moet betalen. Lijkt mij niet verkeerd, en toch weet ik niet of dit zo’n slim plan is. Grote en kleine mensen horen liever dat Holle Bolle Gijs ‘dank u wel’ zegt dan ‘fijn dat u uw afval zo netjes heeft gescheiden; wilt even betalen’.

Ik vrees dat Buha de wagens in 2022 startklaar kan zetten om nog meer restafval bij ondergrondse containers en in de natuur op te halen.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden