Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.
Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. (Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Ondermijning

  Nieuwsflits

Burgemeester, het lijkt wel of het steeds dichterbij komt. Ondermijning van de maatschappij met name door drugscriminelen. Wat merken wij daar in Doetinchem van?

“Daar merkt de gemiddelde inwoner relatief weinig van. Maar laten we ons niet vergissen! Criminaliteit en ondermijning is overal. Een geoefend oog kan het ook zien. Het speelt zich af in het buitengebied, op bedrijventerreinen, parkeerplaatsen maar ook in woonwijken. Het woord ondermijning zegt het eigenlijk al. Het speelt zich beneden de zichtbare oppervlakte af.”

Onlangs kwam daar tot schrik van veel burgers nog het bericht bij dat corruptie diep in de politieorganisatie is doorgedrongen. Is dat ook hier het geval?

“Het zou tamelijk naïef zijn te veronderstellen dat de drugsscene zijn vertakkingen niet in de overheid zou hebben. Dat kan op verschillende manieren. Door druk uit te oefenen of door financiële verleiding. Er gaat in drugs zo ontzettend veel geld om dat het niet te vergelijken is met welke andere vorm van criminaliteit dan ook. We hebben lange tijd gedacht dat drugscriminaliteit iets is van het buitenland of Brabant. Die illusie kunnen we van ons afzetten. Het is overal, ook hier.”

Wat kunnen inwoners van de gemeente doen als ze onraad vermoeden?

“Eén ding moeten ze in ieder geval niet doen en dat is zelf ingrijpen. Heel veel goed politiewerk begint met een melding vanuit de burgerij. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld buitenlandse kentekens van auto’s of verlichting in een schijnbaar leegstaand pand. Melden kan makkelijk en veilig via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl”

Het kwam in het verleden nog wel eens voor dat er met meldingen weinig of niets werd gedaan. Is dat nu anders?

“Soms leidt een aangifte of melding niet tot direct zichtbare actie. Soms moet er eerst een dossier worden opgebouwd of meer bewijs worden verzameld voordat de politie kan ingrijpen. Toch zijn (anonieme) meldingen effectief blijkt uit de cijfers van september. Drie grote aanhoudingen kwamen tot stand door anonieme meldingen.”

Is de anonimiteit van een aangever gewaarborgd?

“De anonimiteit van een melder is absoluut gewaarborgd. Juist daardoor worden mensen gemotiveerd melding te doen.”

Wat doen de politie en justitie en wat is uw rol?

“Samen met de andere vertegenwoordigers van de zogenoemde Driehoek hebben we dit thema tot een prioriteit verheven en is een publiekscampagne gestart om de mensen nog meer bewust te maken. De Driehoek is het overlegorgaan van de lokale overheid samen met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie.”

Waar kunnen inwoners hun verhaal kwijt?“

"Dat kan telefonisch via nummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meld Misdaad Anoniem is het onafhankelijke meldpunt waar men anoniem informatie kan geven over criminaliteit en misdaad. Dat kan gaan om moord, mishandeling, overvallen, drugs, brandstichting, wapen- of mensenhandel."

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten