Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Willem 91

  Nieuwsflits

Terwijl ik ‘deze kop’ typ, denk ik tot mijn eigen verbazing aan het interview dat Rick Nieman in april 2013 had met onze koning. U weet het waarschijnlijk nog, bij de vraag: hoe wilt u zich zelf gaan noemen, antwoordde de koning dat hij niet als Willem IV, maar als koning Willem-Alexander door het leven wilde gaan. Hij vervolgde lachend: “Ik ben mijn hele leven Willem-Alexander, en zou het raar vinden dat nu overboord te zetten. Daarbij, je bent geen nummer. Willem 4 staat naast Bertha 38 in de wei.”

Voor alle duidelijkheid: Willem 91 is ook geen rund, maar slaat op de leeftijd van onze oud-buurman in Gaanderen, Willem Bouwmeister. Afgelopen week bereikte hij nog zeer helder van geest, die gezegende leeftijd.

Onze huidige buurman heet ook geen Willem 94, maar is ook als 94- jarige Willem, zeer helder van geest. Het zal in de naam zitten.

Willem Bouwmeister werkte op het bedrijfsbureau van Misset en was decennialang correspondent voor de Gelderlander. Er was geen gebeurtenis in onze regio of men wist Willem te vinden voor een stuk in de krant.

Het wordt hoog tijd dat er nu eens over hem geschreven gaat worden. Zo herinner ik mij zijn afscheid bij Misset nog goed. Willem werd door sportvrienden met een riksja naar Gaanderen gereden. Aan het begin van zijn straat stonden familie, vrienden en de hele buurt hem op te wachten en werd hij opgenomen in het ‘pensionado clubje’.

Willem was totaal van slag toen zijn oudste zoon alle mensen uitnodigde voor een hapje een drankje bij Willem thuis. Daar stond altijd een borreltje klaar maar niet voor zóveel mensen.

Toen even later de garagedeur omhoog ging viel er een last van z’n schouders. Zijn kinderen hadden er een compleet café van gemaakt. Een avond om nooit te vergeten, ook al omdat ik na veel borrels bij Willem, met een beste snee in m’n oor naar bed moest zien te komen.

Goed gaon.

Meer berichten