<p>Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.</p>

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.

(Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Vertrouwen in Overheid

  Nieuwsflits

“Op zich denk ik niet dat het vertrouwen in de overheid minder is geworden. Wel zijn de mensen kritischer en mondiger geworden. Ook zijn er nu meer kanalen om zich te uiten. De Nederlanders horen bij de gelukkigste volken ter wereld, dus zo ongelukkig met de overheid kunnen ze niet zijn. Wel zijn Nederlanders kritisch en nemen ze niet zomaar wat aan. Wat je ook ziet is dat de verschillen van inzicht tussen burgers onderling toenemen en dat de overheid die dan mag oplossen. Dat maakt het voor de gemeente soms wel complex.”

“Mijn beeld, ook met collega’s, is dat in het Nedersaksische deel van Nederland het vertrouwen groter is dan in andere meer Randstedelijke gebieden. Per streek zijn er wel verschillen, maar in het algemeen is de burger hier loyaler.”

“Wij hebben geen objectieve maatstaf om het te meten, maar ik ontmoet hier veel vertrouwen. Je bent hier welkom en de mensen leggen hun problemen aan je voor. Het vertrouwen in de overheid en zeker in de burgemeester is hier zeker aanwezig.”

“We kunnen twee dingen doen. Maximaal transparant zijn en goed uitleggen wat we willen of gaan doen. Als overheid moet je handelen naar wat je zegt dat je gaat doen.”

“Iedereen in het politieke systeem speelt een rol. Het lastige met politieke partijen is dat het aantal toeneemt. Je moet dan coalities sluiten en compromissen sluiten. Niet iedereen begrijpt dat. Democratie is een groot goed, maar dit is dan weer het gevolg daarvan. Toen ik zo’n twintig jaar geleden in de politiek begon voelde iedereen zich een beetje medeverantwoordelijk. Nu stellen politici zich soms beschouwend op aan de zijlijn in plaats van zelf zaken van binnenuit aan te pakken. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. Als volksvertegenwoordiger, of dat nu in de Kamer is of in de gemeenteraad, ben je medeverantwoordelijk.”

“Als er nu een goede aanpak komt zoals na de eerste golf het geval was kunnen we er sterker uit komen. Ook als de maatregelen niet voor iedereen prettig zijn. Daadkracht en consequent optreden worden over het algemeen door de burger gewaardeerd.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden