<p>Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.</p>

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.

(Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Doetinchem groeit gestaag

  Nieuwsflits

Burgemeester, Doetinchem behoort tot de vier middelgrootte gemeenten van de provincie Gelderland. Welke zijn de andere en wat onderscheidt onze stad van hen? 

“In Gelderland zijn de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners Nijmegen, Arnhem, Ede en Apeldoorn. Deze grote vier zijn echt aanmerkelijk groter dan de middenmoot. Doetinchem bevindt zich in het rijtje middelgrote gemeenten samen met Tiel, Harderwijk en Zutphen. Daarbij moeten we niet alleen op het inwoneraantal letten maar vooral ook op het stedelijk karakter.”

Zijn die vier middelgrote gemeenten met elkaar vergelijkbaar?

“Doetinchem onderscheidt zich van de andere drie doordat onze gemeente het grootste verzorgingsgebied heeft. Daarmee heeft het een bijzondere positie. Het verzorgingsgebied van Doetinchem is te vergelijken met dat van de vier grootste gemeenten van de provincie.”

Als we het over verzorgingsgebied hebben waar gaat het dan over?

“Dan hebben we het bijvoorbeeld over de medische zorg. Ons gebied strekt van Zevenaar tot Dinxperlo en Vorden. Een ander soort verzorging is de binnenstad. Die reikt tot in Duitsland en om uit te gaan, komt de hele Achterhoek hier naartoe. Een ander heel belangrijk verzorgingsaspect is werk. De straal waarbinnen mensen wonen die in Doetinchem werken bedraagt minstens 15 tot 20 kilometer.”

Doetinchem wil naar 70.000 inwoners groeien in 2036. Wat is daar voor nodig?

“Om die ambitie te vervullen, zal het voorzieningenniveau van de kerngemeente nog verder moeten groeien. Het gevaar een soort slaapstad te worden voor mensen die elders werken is er niet zolang de stad levendig blijft en een hoog voorzieningenniveau biedt. Het mooiste is natuurlijk wanneer mensen die hier wonen hier ook werken. Er is op dit moment werk genoeg met een stijgende trend.”

Hoe verleidt je mensen hiernaar toe te komen?

“Hoewel de huizenprijzen in de laatste jaren gestegen, zijn kun je hier nog steeds voor een relatief gunstige prijs een woning kopen.”

Van de huidige bijna 58.000 inwoners naar 70.000 in 2036 is een forse stijging. Kunnen die hier allemaal huisvesting vinden?

“Er zal fors gebouwd moeten worden. De provincie heeft daarvoor haar medewerking toegezegd. Eén van de antwoorden is de transformatie van bestaand vastgoed. Van de kantoorruimte staat nu 30 procent leeg en wacht erop naar woonruimte getransformeerd te worden. De beoogde groei is al begonnen. Nu nog met een paar honderd mensen per jaar maar dat moeten er nog meer worden.”

Hoe ziet de bevolking er over 26 jaar uit?

“Een mix van jongeren en ouderen bij elkaar. Ook de rest van de Achterhoek profiteert van onze plannen.”

Is er draagvlak voor deze plannen?

“De gedachten hierover moeten breed gedragen worden, niet alleen door een paar partijen of een coalitie. We hebben ook wel enig historisch recht van spreken. 800 Jaar stadsrechten is niet niks en het jaar 2036 is een mooie stip aan de horizon.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden