Foto:

Troostende muziek in Erfgoed de Stadswal

  Nieuwsflits

DOETINCHEM - Topsopraan Johannette Zomer gaat zaterdag 31 oktober op zoek naar verdriet en troost in de klassieke muziek in de sfeervolle zaal van Erfgoed de Stadswal aan de Burg. van Nispenstraat in Doetinchem. 

Samen met haar muzikale vrienden Nienke van der Meulen (barokhoboïst en blokfluitist), luitist Fred Jacobs en stadsdichter en journalist Tim Pardijs werkt Johannette Zomer toe naar Allerzielen.

Zomer geeft op uitnodiging van stichting Het Nieuwe Dijkhuis twee voorstellingen, om 17.00 en om 20.00 uur. Hiervoor is gekozen, omdat we vanwege coronamaatregelen slechts 30 bezoekers per voorstelling mogen verwelkomen.

Op het programma staan onder andere het intense ‘Flow my tears’ van Dowland, ‘The Plaint’ van Purcell, ‘Seufzer, Tränen, Kummer, Not’ van Bach en ‘Muss der Tod denn auch entbinden’ van Buxtehude. Dichter Pardijs legt tijdens de voorstelling de link tussen toen en nu en belicht in zijn pakkende gedichten de actualiteit.

Het coronavirus is niet de eerste rampspoed die onze wereld treft. Aardbevingen, de pest, grote stadsbranden, overstromingen; het is van alle tijden. In de klassieke muziek komen we veel van deze gebeurtenissen tegen. Zo schreef Bach zijn wereldberoemde cantate ‘Aus der Tiefe’ na een stadsbrand in Mühlhausen die de hele binnenstad verwoestte en veel levens kostte. Telemann componeerde zijn ‘Donnerode’ na een grote aardbeving in Lissabon. Maar ook persoonlijk leed vinden we terug in de muziek; Buxtehude componeerde het prachtige ‘Muss der Tod denn auch entbinden’ naar aanleiding van de dood van zijn vader. Muziek bood en biedt troost in moeilijke tijden, toen en nu.

De deuren van Erfgoed De Stadswal (voorheen Het Nieuwe Dijkhuis) aan de Burg. Van Nispenstraat in Doetinchem openen een half uur voor aanvang van de voorstellingen. Deze beginnen om 17 en 20 uur. Tickets kosten 20 euro via www.hetnieuwedijkhuis.nl. Jongeren t/m 18 en studenten krijgen korting. Aan de zaal op de dag zelf kosten de tickets 22,50 euro.

Johannette Zomer: Sopraan met een internationale carrière, werkt(e) met alle belangrijke orkesten en dirigenten ter wereld. Heeft een voorliefde voor het barokrepertoire, maar is een alleskunner.
Nienke vd Meulen: Speelt als barokhoboist bij het Amsterdam Baroque Orchestra, Concerto Copenhagen, B’rock en de Nederlandse Bachvereniging.
Fred Jacobs: Is lid van The Gabrieli Consort and Players en het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. Hij is medeoprichter van The Locke Consort, en voor het Britse label Metronome nam hij het oeuvre voor theorbe op van Robert de Visée. Jacobs is als docent luit en theorbe verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
Tim Pardijs: Is journalist, dichter, schreef vier boeken en is eindredacteur van literair tijdschrift Liter.

Meer berichten