Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Vrij uitzicht

  Nieuwsflits

Doetinchem begint bij de huizenmarkt al aardig op de Randstad te lijken. Op toplocaties moet je al overbieden om een mooi huis of appartement te scoren. Makelaars beginnen ook steeds creatiever te worden om de ‘unieke woning’ aan te prijzen.

Het is nog geen eeuwigheid geleden dat onze jongste dochter een huis zocht in de regio en wij naar een bekende makelaar stapten. Op de vraag van de makelaar wat wij zochten zeiden wij: ‘Een huis’. Leek ons eigenlijk een rare vraag want voor vlees gaan wij meestal naar de slager, voor kaas naar de zuivelspecialist en voor vis naar de vishandel.

Dat wij naar een huis zochten was net zo’n blunder als bij een sterrenrestaurant vragen naar warm eten. In de makelaarswereld is het woord huis hetzelfde als bij een chique wijnproeverij het woord ‘lekker’. Je valt als wijnkenner gelijk door de mand.

Ik heb de huizensites er eens op nagekeken en ontdekte een voor mij nieuwe wereld. Een paar voorbeelden: herenhuis is goed, maar zegt meer over de allures van de bewoners dan over het huis. Ruitjeshuizen bestaan niet meer, dat zijn tussenwoningen geworden. Een enigszins verspringende rijtjeshuis is nu een schakelwoning terwijl ik bij een schakelhuis altijd aan een elektriciteitshuisje dacht. De overtreffende trap van een schakelwoning blijkt een geschakeld herenhuis te zijn.

Liegen mag natuurlijk niet, maar creatief woordgebruik wel. In de psychotherapie wordt wel gewerkt met het begrip reframing of omdenken, het ergste onheil kan dan een zegen zijn. Een plotseling ontslag in verband met corona lijkt een catastrofe, maar biedt dan kansen. In makelaarstaal: een huis dat er van buiten niet uitziet moet beslist van binnen gezien worden. Uw tuin is al jaren niet onderhouden: dode bomen, vijvertje dichtgeslibd, onkruid kniehoog. De omschrijving fraaie tuin zou misleidend zijn, een makelaar spreekt dan van een fantastisch tuinconcept. Een huis met een piepklein achtertuintje dat grenst aan het kerkhof wordt nu: De tuin wordt verlengd door achterliggende gemeentegrond met een gegarandeerd blijvend vrij uitzicht.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden