In gesprek met de burgemeester: Eenzaamheid


<p>Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.</p>

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.

(Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Eenzaamheid

  Nieuwsflits

Burgemeester, behalve medische zijn er ook nog andere gevolgen van corona. Een ervan is eenzaamheid. Hoe groot is dat probleem?

“Eenzaamheid is echt wel iets van de moderne tijd en meer mensen hebben ermee te maken dan je zou verwachten. Voor een nog grotere groep is het door de coronacrisis een probleem geworden waarmee men te kampen heeft. In Doetinchem is daar ook sprake van. Al voor de crisis telden we hier 2.500 mensen die zich eenzaam noemden. Dat is dus zo’n 5 procent van alle inwoners. Door de crisis zijn dat er nu waarschijnlijk nog meer geworden.”

De beperkende maatregelen van de regering versterken het sociaal isolement verder. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat hierdoor nog meer eenzaamheid ontstaat?

“Er waren altijd al wel verschillende mogelijkheden voor sociale contacten. Dat gaat van klaverjas- of bridgeclubs tot leeskringen. Door de recente maatregelen zijn een aantal daarvan voorlopig niet of beperkt toegankelijk. Het wordt dan moeilijk om sociaal isolement te doorbreken.”

Is eenzaamheid vooral iets waar oudere mensen mee te maken kunnen krijgen?

“Het gaat niet alleen om ouderen, ook jongeren kunnen zich behoorlijk eenzaam voelen. Wij zijn allemaal sociale wezens en het is echt wel verdrietig als iemand zich eenzaam voelt.”

Wat kunnen we er zelf aan doen?

“Digitale contacten kunnen eenzaamheid wat verlichten, maar zijn geen vervanging voor gewoon een praatje maken of bij elkaar gaan buurten. Ik ga mijzelf maar na; buiten mijn werk heb ik weinig digitale contacten. Omdat veel dingen tegenwoordig digitaal gaan kun je daardoor ook bewust voor eenzaamheid kiezen. Naar mijn mening is dat voor niemand goed. Op www.eentegeneenzaamheid.nl vind je tips over wat jij kunt doen tegen eenzaamheid.”

Is het Achterhoekse Naoberschap een remedie tegen eenzaamheid?

“Noaberschap is typisch Oost-Nederlands en het voegt wel iets toe. Het kan helpen eenzaamheid te verlichten .Noaberplicht betekent elkaar helpen, maar ook raad geven. In de kleinere agrarische gemeenschappen is het vooral aanwezig, maar ook in de grotere kernen kom je het nog tegen.”

Hebt u een oproep aan iedereen die te maken heeft met eenzaamheid of eenzame mensen kent?

“Kijk goed naar elkaar om en als je het vermoeden hebt dat iemand eenzaam is probeer dan contact te leggen. Bij de gemeente hebben we Buurtplein met buurtcoaches die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Niemand hoeft er zich voor te schamen. De getallen laten zien dat er veel mensen zijn met dit probleem. Vorig jaar was ik bij een bijeenkomst voor alleenstaande volwassenen. Daar waren mensen aanwezig van 20 tot in de 80 jaar. Eenzaamheid is niet beperkt tot een sociale laag van de maatschappij. Aan één ding moeten we denken. Contact ontstaat niet vanzelf; je moet er wel wat voor doen.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten