Alternatieve stage Metzo College helpt bij beroepskeuze


Foto:

Alternatieve stage Metzo College helpt bij beroepskeuze

  Nieuwsflits

DOETINCHEM - De coronacrisis zorgt ervoor dat een groep leerlingen in het VMBO niet op de gebruikelijke manier kennis kan maken met de verschillende beroepsrichtingen en -mogelijkheden. Zowel het afgelopen schooljaar als het huidige is het bijna niet te organiseren om leerlingen een periode stage te laten lopen. Dat vraagt om een creatieve oplossing en het Metzo College in Doetinchem is aan de slag gegaan met het idee van ‘de alternatieve stage’.

“Het idee ontstond al pratend over de vraag wat we met de stages moesten doen”, vertelt ‘basis en kader teamleider’ Bas Wanders. Samen met zijn collega Fia Fakkert (teamleider MAVO ) en de praktijkdocenten van het Metzo College trok Wanders de conclusie ‘als de leerling niet naar een stageplek kan, dan komt de stageplek maar naar het Metzo.’

“Deze en volgende week gaan we vier dagen volop aan de slag met de alternatieve stage. Voor elke sector binnen de school zijn ondernemers en vakmensen benaderd om op school iets te vertellen over hun vak of beroep. Daarbij is niet alleen het vakmatige deel van het verhaal belangrijk, maar willen we juist meer accent leggen op de manier waarop deze mensen ooit zelf hun beroepskeuze hebben gemaakt en hoe ze gekomen zijn tot waar ze nu zijn”, aldus Wanders.

“Voor onze MAVO leerlingen is dit een mooie mogelijkheid om een richting te kiezen voor het vervolgonderwijs. Leerlingen in het basis- en kaderprogramma hebben in elk geval al een soort selectie gemaakt, maar de mavo leerlingen nog niet. Voor hen is dit dus een belangrijk moment in hun schooljaar”, legt Fakkert uit.

Tijdens de alternatieve stage bezoeken verschillende topkoks bijvoorbeeld de afdeling Horeca, Bakkerij en Recreatie, komen verpleegkundigen, ambulancepersoneel en verzorgenden hun verhaal vertellen in de sector Zorg en Welzijn en zijn er verschillende workshops bij de overige praktijkafdelingen. “We trappen de stages af met een presentatie van Ferry Zandvliet, die samen met drie vrienden de aanslag op het Bataclan theater in Parijs overleefde op 13 november 2015. Een ingrijpende ervaring in het leven van Zandvliet die hem juist minder bang en boos maakte en meer uit het leven liet halen”, aldus Fakkert. “Hij laat de leerlingen ontdekken dat de toekomst soms anders loopt dan dat je zelf denkt, maar dat je altijd zelf de regie hebt hoe je met dingen in je leven omgaat.”

De sector Economie en Ondernemen laat de leerlingen kennismaken met grafisch vormgever en evenement organisator Hans-Peter Helder. “Ik ga met de leerlingen aan de slag om ze te vertellen over de ondernemerskant van mijn vak en over de manier waarop je met creativiteit in dit beroep uit de voeten kan”, vertelt Helder. “Ik ga met ze in gesprek en zet ze aan het denken. Voor mij als ondernemer zijn dit ook waardevolle momenten. Jongeren denken anders, leven in een andere koker dan ik en komen soms met oplossingen waar ik zelf nooit aan zou denken. Dat is omgekeerd natuurlijk niet anders en dat maakt het ook voor hen zo leerzaam.”

Met de alternatieve stages is het Metzo College in staat om leerlingen op een corona verantwoorde wijze toch kennis te laten maken met het bedrijfsleven. De leerlingen hebben de afgelopen week twee dagen kennis gemaakt met de verschillende vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Volgende week volgen nog twee dagen.

Meer berichten