Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Mooi weekend

  Nieuwsflits

De afgelopen week was er een gigantische woordenwisseling in de Tweede Kamer tussen Azarkan van Denk en alle overige partijen over tijdstip en inhoud van de petitie van imam Soemayya voor een verbod op godslastering. Azarkan zei niet te begrijpen dat er zoveel kritiek was. Het deerde hem blijkbaar niet dat er in Frankrijk net een leraar onthoofd was en hier leraren worden bedreigd vanwege onze vrijheid van meningsuiting. 

Zestig jaar geleden moest Mies Bouwman onderduiken na een item over beeldreligie in het programma ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’. De heldin van de natie kreeg ernstige bedreigingen en haar gezin politiebescherming. Die tijd ligt gelukkig achter ons… dacht ik. Onderwijsminister Arie Slob bleef de kamerbrede verontwaardiging bespaard na een liberale bij(bel)scholing door het kabinet. Binnen 24 uur vond Slob ook dat scholen geen recht hebben ouders een contract te laten tekenen waarin zij homoseksualiteit afkeuren. Hij leerde dat mensen die lesbisch, homo, bi en/of transgender zijn zwaar gepest worden en dat er geweld tegen hen wordt gebruikt. Hij begrijpt hopelijk de kwetsbaarheid van LHBT’ers voor depressie en zelfmoord. Hoe moet een kind zich voelen als ouders, ondersteund door een vakminister, die afwijzing van hun ‘veilige school’ ondertekend hebben? 

Het kan anders. Mijn schoonouders (geboren in 1903) hadden een goede vriend die in de vijftiger jaren openlijk vertelde dat hij homo was. Hij werd er door mijn schoonouders niet anders om aangekeken. Een cabaretvriend vertelde ons 20 jaar geleden in vertrouwen dat hij op mannen viel, wij vertelden over Casper als voorbeeld. Samen dachten we aan een stichting met zijn naam. Mijn schoonouders zouden dat raar gevonden hebben, zij vonden alle mensen gelijk. Mijn schoonpa zag op een vrijdagmiddag dat Casper zijn vriend, die met een bos bloemen achter op zijn fiets zat, van de trein had gehaald. Ik hoor hem nog met een glimlach om de mond tegen mijn schoonmama zeggen: ‘Hermien, Casper reed net voorbij met z’n vriend, het gaat weer een mooi weekend worden.”

 Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden