Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Wildspiegels


Foto:

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Wildspiegels

  Nieuwsflits

Liegen alsof het gedrukt staat, kent u die uitdrukking? Het suggereert alsof er pas gelogen wordt sinds er kranten en boeken gedrukt worden.

Ik dacht aan die uitdrukking toen ik de advertentie las over vuurwerk waarin vuurwerkhandelaren laten weten enorm begaan te zijn met het lot van slachtoffers van illegaal vuurwerk en hun excuses maken namens de regering omdat die zelfs slachtoffers van legaal vuurwerk wil voorkomen... Hartverwarmend.

Eerder had ik dat bij de krantjes van Virus ’waanzin’ waarin men stelt dat corona een verzinsel is. Ik blijf hun eerste naam gebruiken omdat die naam echt een schot in de roos was.

Vorige week zag ik met vette letters: ‘PROEF MET WILDSPIEGELS’’ in mijn krant staan. Er ligt in ons lieve landje voor 283 miljoen euro aan wildtunnels en ecoducten, waarvan we niet weten of ze gebruikt worden. Er zijn oproepen gedaan aan wildspotters te helpen bij het bekijken van camerabeelden. Het blijkt enorm tijdrovend om er een dier op te ontdekken. En nu dus wildspiegels.

De mens is nogal bezig met het uiterlijk, maar bij dieren ken ik dat alleen van de pauw, en om daar spiegels voor te plaatsen, vind ik wat ver gaan. De provincie wil er ook niet aan, omdat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is dat wildspiegels echt werken. Ook ik denk dat een gemiddeld wild dier na het douchen of scheren niet in een wildspiegel zal kijken.

Het blijkt echter anders te liggen. De spiegels weerkaatsen het licht van autolampen en moeten zo vooral het reewild waarschuwen niet over te steken. Zoals bij ons het rode licht, al trekt de gemiddelde wildfietser zich daar ook weinig van aan.

Doet mij denken aan een deftige, maar rimpelige dame in een antiekwinkel die een beetje boos in een oude spiegel kijkt. De handelaar die zijn vaste klant graag te vriend wil houden, zegt op geruststellende toon dat de spiegel nogal vertekent omdat het weer er in zit. Maar dat ‘daar’ wel wat aan gedaan kan worden.

Goed gaon.

Meer berichten