Kinderlintje voor Sem


<p>Sem op kinderboerderij Kokiezier met Willie, de 23 jaar oude Shetland pony en Myrna, de 18 jaar oude ezel. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Sem op kinderboerderij Kokiezier met Willie, de 23 jaar oude Shetland pony en Myrna, de 18 jaar oude ezel. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

Kinderlintje voor Sem

  Nieuwsflits

Doetinchem - Vier kinderen uit de gemeente Doetinchem hebben donderdag 19 november een kinderlintje ontvangen van burgemeester Mark Boumans en kinderburgemeester Juliette Fijten. Het lintje is een blijk van waardering voor kinderen tot en met 17 jaar die zich op een bijzondere manier inzetten voor een ander. In deze coronatijd mogen niet veel mensen bijeen komen, vandaar dat de burgemeester en kinderburgemeester de lintjes bij de kinderen thuis uitreikten.

door Carla van der Meer

Een van de vier gedecoreerden is Sem Gevelaar (13). “Het is leuk om een kinderlintje te krijgen, zegt hij. De volgende dag heb ik heel veel appjes gekregen.”

“Het is iets om trots op te zijn”, vindt zijn moeder Wendy Witjes. “Heel leuk dat dit georganiseerd wordt.”

Sem kreeg zijn lintje uitgereikt bij kinderboerderij Kokiezier, waar hij al sinds zijn zesde geregeld meehelpt. Sinds drie jaar helpt hij ook mee bij de schaapskudde van Schot Schapenbegrazing.

Na de feestdagen brengt hij kerstbomen weg met zijn skelter en ruimt hij vuurwerk op.

Hokken verschonen

“Ik vind het leuk om te helpen”, zegt Sem. “Het is fijn om buiten bezig te zijn en dingen met mijn handen te doen. Hier verschoon ik de hokken, geef de dieren water en voer. Ik doe alles. Het liefst werk ik bij de konijnen en de paarden.”

Sem zit in het tweede jaar van Zone.College (voorheen AOC Oost). “Volgend schooljaar moet ik een richting kiezen”, vertelt hij. “Ik wil graag hovenier worden. Dat is ook lekker buiten zijn en met je handen bezig zijn. Buiten ben je vrij. Dat is leuk, of het nu goed of slecht weer is.”

“Sem pakt hier echt alles aan”, zegt vrijwilligster Diana Wielink. “Je hoeft hem nooit te zeggen wat hij moet doen. Hij ziet dat zelf. Hij pakt een schep een gaat poepscheppen of de pony’s borstelen. Andere kinderen zeggen vaak: ‘bah poepscheppen’. Die knuffelen liever met de dieren. Sem pakt alles aan.”

“Ja, poepscheppen moet ook gebeuren”, antwoordt hij.

“We zijn heel blij met Sem”, zegt Margré Baars, vrijwilligster en beheerder bij Kokiezier. “We vinden het heel belangrijk dat kinderen meehelpen. Dat zijn de vrijwilligers van de toekomst.”

“Bij de schapenkudde help ik mee om de schapen te verzetten en de netten van de afrastering op te halen”, vertelt Sem. “Soms wordt ik gebeld of ik mee wil lopen. Deze zomer zijn we met de kudde naar Doesburg gelopen over de dijk bij de Oude IJssel. We hebben daar 4,5 uur over gedaan. De schapenhond is een bordercollie en ik ken ook wat woorden om de schapen bij elkaar te houden. Er zijn vijf kuddes die hier in de buurt grazen. Nu gaan ze schapen voor de winter op stal. In maart gaan ze met de lammetjes weer naar buiten.”

“Sem helpt ook mee bij ons en bij de buren in de tuin”, zegt Wendy. Naast school en vrijwilligerswerk heeft Sem ook nog tijd voor voetbal. Hij speelt bij DZC ‘68.

Meer berichten