Gevaarlijke reis Shiro en Jano


<p>Shiro is na een lange en gevaarlijke reis in Doetinchem beland. (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Shiro is na een lange en gevaarlijke reis in Doetinchem beland. (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

Gevaarlijke reis Shiro en Jano

  Nieuwsflits

Doetinchem - Shiro (17) heeft in zijn jonge leven al een hele reis achter zich. Toen hij 11 was, is hij samen met zijn broer Jano en vader vanuit het Koerdische deel van Syrië naar Turkije gevlucht vanwege de oorlog in hun land. Daar kwamen de jongens in een kledingfabriek terecht waar ze werden uitgebuit. “We konden daar niet langer blijven, want daar hadden we geen toekomst”, vertelt Shiro, die nu in Doetinchem woont. 

door Carla van der Meer

“Mijn broer en ik besloten om naar Europa te vluchten voor een beter leven. Het was een lange, gevaarlijke reis met mijnen, wilde dieren en het ergste waren de grenswachten.”

Toen Shiro en Jano aan hun lange reis begonnen waren ze 15 en 18 jaar oud. “We hebben heel veel en lang gelopen door de bergen en door sneeuw”, laat Shiro weten. “Vanuit Turkije zijn we naar Bosnië en Slovenië gelopen. Een gevaarlijke en lange voettocht.”

“Bij de grens naar Slovenië zaten de grenswachten achter ons aan”, zegt Shiro. “Toen ben ik Jano kwijtgeraakt. Ik heb de taxi genomen van Ljubljana naar de Italiaanse grens. Via Triest ben ik met de trein via Frankrijk in Nederland terechtgekomen. Toen ik in Ljubjana was, kocht ik een mobiele telefoon om mijn broer te bellen. Ik was het laatste stuk van de reis helemaal alleen, zonder Jano.”

Ouders

Toen de broers besloten om te gaan vluchten, wisten ze dat ze naar Europa wilden, maar niet naar welk land. “In Bosnië ontmoette ik iemand die over Nederland vertelde”, zegt Shiro. “Daar wil ik naar toe, dacht ik toen.”

Over de reis zelf wil Shiro liever niet meer nadenken. “Ik ben blij dat ik nu hier ben”, zegt hij. Zijn ouders zijn nu in Istanbul. “Het is de bedoeling dat zij ook hiernaartoe komen”, vertelt Shiro. “Ze wachten nog op een DNA-test, maar door corona duurt dat nu heel lang.”

Sporttrainer worden

Shiro wordt volgende maand 18 jaar. Dan verandert er veel voor hem. Hij moet de woongroep, waar hij nu met vier andere jongens woont, verlaten en op zichzelf gaan wonen. Hij weet nog niet waar, maar hij wil het liefste in Doetinchem blijven, als dat mag.

“Bij de woongroep krijgen we begeleiding bij alle ingewikkelde dingen die we hier in Nederland moeten doen”, zegt hij. Momenteel volgt hij les bij de Internationale Schakelklas van het Metzo College. “Daar is een speciale klas voor vluchtelingen om de taal te leren”, vertelt Shiro, die inmiddels al behoorlijk goed Nederlands praat.

“Als ik mijn diploma heb, dan ga ik werken. Ik wil graag als sporttrainer of personal trainer werken. Ik doe hier aan kickboksen, maar door corona hebben we nu geen wedstrijden. Jano en ik bellen veel. Hij zit nu in een klein dorpje onder Groningen en komt af en toe op visite. Maar hij kan niet naar school of werken. Dat is saai voor hem. Hoe het precies met hem gaat, weet ik niet omdat we elkaar te weinig zien.”

Droom komt niet uit

Filmmakers Els van Driel, Eefje Blankevoort hebben van de reis van de twee broers de film: Jano & Shiro, a Brothers’ Journey gemaakt. “Wij waren voor research voor de film in een kamp in Bosnië-Herzegovina op zoek naar jonge vluchtelingen die alleen op reis waren, vertelt Van Driel. “Daar kwamen we Shiro en Jano tegen. Ze waren toen al ongeveer een jaar onderweg.”

Mobiele telefoon

Van Driel en Blankevoort hebben de broers gevolgd op hun reis vanaf Bosnië naar Nederland. Ze hebben hen gefilmd, maar in de film zitten ook beelden die de broers met hun mobiele telefoon gemaakt hebben van hun reis van Turkije naar Bosnië. “In Nederland blijkt hun droom niet helemaal uit te komen”, vertelt Van Driel.

“Door het leeftijdsverschil worden de broers van elkaar gescheiden, want voor minderjarigen is het beleid anders. Shiro komt in Doetinchem terecht en Jano in een AZC. Omdat Shiro minderjarig is, kan hij naar school en Nederlands leren. Hij maakt ook vriendjes.”

Nachtmerries

Voor zijn broer ziet het er heel anders uit. “Voor Jano zit er niet veel anders op dan wachten. Hij heeft nachtmerries over de barre tocht die ze gemaakt hebben.”

“Het doet veel met je”, geeft Van Driel aan. “We zijn heel blij dat de broers veilig aangekomen zijn in Nederland. We leven mee met hen en we voelen ons soms ook machteloos. Shiro kan verder, maar Jano staat stil. Dat is naar om te zien. Zijn leeftijdsgroep zou ook sneller moeten kunnen integreren. Jano had andere verwachtingen toen hij hiernaartoe kwam. We hebben nog steeds contact. Ze moeten het ook zelf gaan doen hier en dat kunnen ze ook. Ze gaan door.”

Filmfestival IDFA

De film ‘Jano & Shiro, a Brothers’ Journey’ is tijdens het Internationaal Filmfestival IDFA online te zien in het blok ‘Young Adults’ op 26 november om 15.00 uur bij online Cinema 4Online, op 28 november om 20.00 uur en op 30 november om 19.00 uur.

Meer informatie, tickets en deelname via:

www.idfa.nl

Meer berichten