Doetinchemse wijk van weleer: 'De Piezewiet, een geuzennaam'


<p>Zwemmen op Groenendaal in 1935. (foto collectie Jan Dokter)</p>

Zwemmen op Groenendaal in 1935. (foto collectie Jan Dokter)

(Foto: collectie Jan Dokter)

Doetinchemse wijk van weleer: 'De Piezewiet, een geuzennaam'

  Nieuwsflits

Doetinchem - Het historische tijdschrift Kronyck komt op 4 december weer uit. Met prachtige verhalen, zoals over het vroegere wijkje De Piezewiet in Oosseld, waar kwajongens in het kwadraat hun schelmenstreken uithaalden. Rob Lureman sprak met Harrie en Gerard Schröder en Herman de Kampe over hun gouden kindertijd in een wijkje met eigen mores, waar armoe troef was en waar toen menig Doetinchemmer met een boog omheen liep. ‘’Voor ons was De Piezewiet een geuzennaam’’, aldus de drie heren.
In hetzelfde nummer ook twee artikelen van Peter Groeskamp en Erik Meinen over de wielerbaan De Zwaluwen op de Koekendaal en het Natuur- en strandbad Groenendaal. Het zal bij veel Doetinchemmers herinneringen ophalen. De wielerbaan kende grote renners die hier hun sportieve prestaties hebben neergezet en had landelijke bekendheid. Denken aan Groenendaal is denken aan zwoele zomerdagen, waterplezier en dames in wollen badpakken.
De kans dat u persoonlijk een eekschiller kent, is minimaal. Zelfs de kans dat u ooit iemand hebt horen vertellen over zijn werk als eekschiller is vrijwel uitgesloten. Het is te lang geleden dat men bosjes met eikenhout aanplantte om ze te gaan verkopen en schillen. De Zelhemse schrijfster Betty Blikman vertelt over dit oude ambacht, over de ontginning van een deel van het Wolfersveen, over de droogschuur bij de familie Rusink aan de Smidsstraat en het malen van het eek ten behoeve van de leerlooierijen in de omgeving.
Co Roording belicht oude Doetinchemse begraafplaatsen en de graven aldaar naar aanleiding van artikelen van vroeger door Gijsbert Blankesteijn. Hij belicht ook in een ander artikel een aantal pandemieën die wij in de voorbije eeuwen hebben gekend.
Het Doetinchemse Rode Kruis bestaat in 2020 precies 150 jaar. Rob van Dongen (onlangs helaas overleden) vertelt over de totstandkoming van deze organisatie naar aanleiding van de Slag bij Solferino en hoe deze zich ontwikkelde op nationaal, regionaal en plaatselijk niveau.
Wie vele jaren over de Rijksweg van Gaanderen naar Terborg reed zag links een grote loods staan, industrieel erfgoed waar niets mee werd gedaan. Dat is nu wel gebeurd, in het pand werden fraaie loftwoningen gerealiseerd met een respectvolle restauratie van de buitenkant. Harry Krul vertelt over de historie van het pand.
De geschiedenis van boerderij, later woonoord De Kemp bij Wehl is voor veel mensen onbekend. Wist u dat er joodse burgers in de oorlog werden ondergebracht, die werden vervoerd naar vernietigingskampen? En na de oorlog NSB-kinderen, die hier de detentie van hun ouders moesten afwachten? En toen de Molukkers? Jaco te Hennepe beschrijft die geschiedenis met vooral veel aandacht voor het lot van de Molukse families, die hier onder zware omstandigheden moesten leven.
Andre Swijtink besluit dit nummer met de afsluiting van zijn verhaal over vijftig jaar Ulenhofcollege. Voor leerlingen en oud-leerlingen van deze school een feest van herkenning!

Meer berichten