In gesprek met de burgemeester: Kerst en Nieuwjaar anders


<p>Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.</p>

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem.

(Foto: Bert Vinkenborg)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Kerst en Nieuwjaar anders

  Nieuwsflits

Burgemeester, zoals het er nu uitziet zullen we Kerst en Oud & Nieuw anders moeten vieren dan andere jaren. Wat betekent dat concreet? 

“Voor iedereen is het even zoeken naar hoe de feestdagen dit jaar ingevuld kunnen worden. Ik denk dat de basis ingrediënten van de feestdagen – gezellig samen zijn en aandacht hebben voor elkaar – ook dit jaar zeker aanwezig zijn. De gezelligheid zoekt iedereen nu binnen een wat kleinere groep.”

Geen vuurwerk dit jaar. Dat vraagt bijna om excessen. Wat bent u van plan te doen om die te voorkomen?

“Nu al proberen we inwoners te vragen dit jaar geen vuurwerk af te steken en het nieuwe jaar op een andere manier in te luiden. Daarnaast staan politie en Boa’s klaar om de avond ook op straat rustig te laten verlopen.”

Neemt u nog maatregelen om clandestien vuurwerk tegen te houden?

“Dat is hier in de Achterhoek lastiger dan in de rest van Nederland. Dat komt door de vrije verkoop in Duitsland. Om daar een verkoopverbod tot stand te brengen zou te ingewikkeld worden. Het maximaal haalbare is een vervoersverbod, maar daar dan ook consequent op gaan handhaven.”

Kunt u toegestane activiteiten noemen die de energie in goede banen kunnen leiden?

“Op dit moment hebben zich nog geen initiatieven gemeld. Carbidschieten is toegestaan met groepen van maximaal 4 mensen. Zij moeten hun activiteit wel van tevoren bij de gemeente melden. Wel een waarschuwing van mijn kant voor mensen die geen ervaring hebben met carbidschieten. Wees voorzichtig en bereid je goed voor; de explosieve kracht van carbid is enorm en niet te vergelijken met die van een rotje.”

Zijn de handhavers met Kerst en Oud & Nieuw paraat en klaar om ingezet te worden of mogen ze bij hun familie of vrienden thuis zitten?

“We zetten maximaal in op voldoende handhavingscapaciteit dit jaar, maar dat heeft natuurlijk ook grenzen. Waar het werkelijk op aan komt, is dat de mensen beseffen dat ze zich aan de regels moeten houden die er voor hun eigen bestwil zijn. Iedereen bij politie en handhaving is paraat. Ikzelf trouwens ook, maar dat is voor mij niets nieuws. Dat ben ik tijdens de jaarwisseling al sinds ik burgemeester ben.”

De gemeente had altijd een traditionele nieuwjaarsbijeenkomst begin januari. Wat gaat u daar nu mee doen?

“Het wordt dit jaar geen fysieke nieuwjaarsbijeenkomst en dat is best spijtig. Normaal gesproken zouden er zo’n 300 à 350 bezoekers aanwezig zijn in Amphion. Dit jaar hebben we een mooi alternatief. Na mijn nieuwjaarstoespraak gaan we de Doetinchemse Pubquiz spelen. Er kunnen maximaal 4.000 inwoners online meespelen. Op de gemeentepagina en sociale media van de gemeente komt in december meer informatie; iedereen is bij deze al van harte uitgenodigd om mee te spelen!”

Meer berichten