Grensoverschrijdende kunsttentoonstelling 75 jaar Vrijheid in de Kunst


Foto:

Grensoverschrijdende kunsttentoonstelling 75 jaar Vrijheid in de Kunst

  Nieuwsflits

Doetinchem - Stadsmuseum Doetinchem presenteert de grensoverschrijdende kunsttentoonstelling “75 Jaar Vrijheid in de Kunst”, tot en met eind maart te zien in Doetinchem.

De tentoonstelling “75 Jaar Vrijheid in de Kunst” is onderdeel van het grensoverschrijdende Achterhoekse regio-programma “75 jaar Vrijheid en Vrede” van Gelderland Herdenkt van de provincie Gelderland. Acht Nederlandse en acht Duitse grensgemeenten vieren samen 75 jaar vrede en vrijheid.

Deze unieke kunsttentoonstelling in het Stadsmuseum is samengesteld door kunsthistorica Maria Driessen. 

Bij het ontwikkelen van het concept voor de tentoonstelling heeft zij de betekenis en het belang van vrijheid centraal gesteld. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vrijheid van velen beknot. Na het einde van de oorlog was er een groot verlangen naar vrijheid en verandering. In een beknopt overzicht worden een aantal exponenten getoond van de vernieuwing die werd nagestreefd in Nederland en Duitsland. In beide landen zijn parallelle ontwikkelingen waar te nemen de afgelopen 75 jaar.

In het geheel geeft de tentoonstelling een mooi tijdsbeeld over de periode vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw tot en met nu. Schilderijen, tekeningen, grafiek, houtsneden, fotografie, ruimtelijk werk, keramiek en street art, dit alles is te zien in de tentoonstelling ‘75 jaar Vrijheid in de Kunst’.

De kunstenaars

De deelnemende kunstenaars zijn Otto Pankok, Jo Spier, Cas Oorthuys, Maria Austria, Otto Andreas Schreiber, Hendrik Nicolaas Werkman, Philip Mechanicus, Armando, Corneille, Jan Kagie, Lucebert, Eugène Brands, Roelof Frankot, Jan Homan, Henk Peeters, Anton Heyboer, Eva Pankok, Karel Appel, Günther Uecker, Jan Henderikse, Ulay, Michael Wolf, Kars Tuinder, Kadir van Lohuizen, Pauline Nijenhuis, Kira Fröse en RoosArt (Rosalie de Graaf).

Werken van deze kunstenaars zijn zowel vanuit andere musea als ook via particuliere bruiklenen verkregen. Er hangen twee nog niet eerder in Nederland vertoonde werken van kunstenaar Armando.

Vanaf 10 december wordt in het Kindermuseum (onderdeel van het Stadsmuseum), de tentoonstelling uitgebreid met gemaakte werken van leerlingen van het Rietveld Lyceum in Doetinchem over het thema Vrijheid.

De tentoonstelling is te zien tot en met 28 maart. Voor actuele openingstijden kijk op rwww.stadsmuseumdoetinchem.nl. 

Meer berichten