Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Typisch


Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Typisch

  Nieuwsflits

‘GEEN OOG VOOR DE REGIO IN DEN HAAG‘. Volgens staatssecretaris van binnenlandse zaken Knops heeft politiek Den Haag alléén oog voor de belangen van de Randstad getuige het krimpend aantal Tweede Kamerleden voor de verkiezingen. Helemaal mee eens, soms zien we op onverkiesbare plaatsen mensen uit de regio, die als stemvoer voor de partij dienen, daarmee houdt de belangstelling op. 

Nee, dat is bij de nationale omroep wel anders, met stip op één de E.O. Eigenlijk kijk ik zelden naar de evangelische omroep en kan me alleen het programma Rail Away herinneren. Vanuit de trein liet men de mooie vergezichten zien. In die serie stond de aandacht voor ’ het landschap en de cultuur’ van de omgeving centraal. De EO is echter een andere weg ingeslagen, en het spoor volledig bijster, geen Rail Away maar Rel TV, door het leven in onze regio in scene te zetten.

‘Typisch Achterhoek’ heet het programma. Meestal hebben ze in Hilversum geen idee waar de Achterhoek ligt, nu heeft men bedacht de Achterhoek op typische EO wijze te belichten. Er is een karikatuur van de regio en haar bewoners gemaakt. Het laat zien hoe men in Hilversum over de naam Achterhoek denkt . Simpele figuren spelen nu een hoofdrol in plaats van ze tegen zichzelf te beschermen. De meest normale Achterhoeker Eric Schuurman doorzag de tactiek van de EO, toen hij als liefhebber van een borreltje een door de programmamakers aangeleverde krat vol lege alcoholflessen naar een glasbak moest brengen. Eric haakte gelijk af bij dit drama in teveel bedrijven. 

Grote aantallen kijkers krijgen dankzij de evangelische boodschap een zeer vertekend beeld van de Achterhoek. Men laat nog net niet zien dat we in plaggenhutten wonen en in de bedstee slapen. 

Denk ik aan mijn opa die drie slaapmutsjes had, twee ervan dronk hij op en de derde zette hij op zijn hoofd, voor hij rond achttienvijftig de bedstee in kroop. Mensen met een uitgestreken gezicht op het verkeerde been zetten? Typisch EO.

Goed gaon

Meer berichten