‘Recyclen voor volgende generatie’


<p>Wilma Tangelder in de binnenstad. (foto: Maarten Rots)</p>

Wilma Tangelder in de binnenstad. (foto: Maarten Rots)

(Foto: Maarten Rots)

‘Recyclen voor volgende generatie’

  Nieuwsflits

Doetinchem - “Het is voor onze navolgende generaties van belang om afval zoveel mogelijk te recyclen”, zegt Wilma Tangelder, afvalcoach en toezichthouder openbare ruimte BUHA. “De afvalcoach is aangesteld omdat het belangrijk is dat mensen het afval beter scheiden. De hoeveelheid afval moet naar beneden. Wij informeren mensen over wat er wel of niet in de diverse containers mag. Want dat is soms best lastig.”

door Carla van der Meer

“Bij het plastic afval mag bijvoorbeeld niet een plastic zwembadje”, vertelt Tangelder. “Dat moet bij het restafval. Net zoals de chipszakken, want daar zit een aluminiumlaag in die moeilijk van het plastic te scheiden is. Dat zijn problemen waar de mensen tegenaan lopen.”

Kijken wat erin zit

De afvalcoach gaat de wijk in op het moment dat de containers aangeboden worden om te kijken of er inzit wat er in moet zitten. “Klopt het niet, dan komen we bij mensen aan de deur om uit te leggen waarom iets in een andere container moet”, aldus Tangelder.

“Ook krijgen we informatie van onze chauffeurs. Als ze zien dat er in een container teveel afval zit wat er niet in hoort, dan legen ze die niet. Als wij groen of plastic afval aanbieden bij een verwerkingsbedrijf en er zit teveel restafval in, dan krijgen wij een boete. Als wij moeten betalen voor afval dat niet goed gerecycled kan worden, dan is de burger daar uiteindelijk de dupe van door de hogere kosten die wij voor het ophalen van afval moeten berekenen.”

Fout afval

Het komt geregeld voor dat er fout afval in containers zit. “Dat is in de meeste gevallen onwetendheid”, aldus Tangelder. “Zoals bij luiers. Mensen denken: dat is toch plastic? Maar het hoort bij het restafval. We hebben een bijzondere regeling voor luiers voor gezinnen met twee kinderen onder de 6 en voor ouderen die incontinentiemateriaal gebruiken.”

Als afval goed gescheiden wordt, is het ook goed te recyclen. Van groenafval wordt compost gemaakt. Elk jaar in maart is er een actie waarbij inwoners van Doetinchem bij BUHA een gratis zak compost kunnen ophalen voor de tuin. “Zo doen we iets terug en zo kunnen we ook laten zien wat wij met het afval doen dat goed aangeleverd wordt”, geeft Tangelder aan.

Stoeptegels

“Het plastic afval wordt gerecycled en daar worden nieuwe grondstoffen van gemaakt, die onder andere verwerkt worden in stoeptegels.”

Volgend jaar worden de containers voor het restafval omgeruild voor een container met een chip. “Als je je afval goed scheidt, dan hoeft deze container ook minder vaak geleegd te worden. Mensen produceren 185 kilogram per jaar per persoon. Dat willen we terugbrengen tot 100 kilo per persoon op jaarbasis. Dit kan door secuurder naar het restafval te kijken. Er zit nu nog veel gft in de restafvalcontainers. Dat is heel jammer.”

www.buha.nl en afvalwijzer-app.

Meer berichten