Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Licht


Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Licht

  Nieuwsflits

Als het donker wordt, is Doetinchem op dit moment op z’n mooist. Komt door de prachtige verlichting in de binnenstad, met als uitschieters de Catharina kerktoren, de prachtig verlichte Walmolen en het Mark Tennant plantsoen, dat er uit ziet als een sprookjesbos. Een avondstadswandeling meer dan waard.

Wij hadden gasten uit de Randstad die er ons een compliment over maakten. Zij hadden bijna in de rij moeten staan om foto’s te maken bij de sfeervol verlichte Walmolen. We vonden het eerst wat veel van het goede, maar beginnen het steeds mooier te vinden als we naar buiten kijken. Die complimenten van onze gasten geef ik graag door aan Jos Tiemessen van het Binnenstadbedrijf en Esther Ruesen van het Stadsmuseum.

Vrijdagmorgen begon men in ons appartementengebouw, geënthousiasmeerd door al die lichtjes, de kerstboom en kerstversiering op de oude stadsmuur in de centrale hal aan te brengen. Zoals ieder jaar begon de klus met het ontwarren van de tientallen meters kerstboomverlichting. Ook zoals ieder jaar spraken de versierders af om na Driekoningen de verlichting beter op te rollen.

Het jaar lijkt ondanks de coronamaatregelen omgevlogen. Doet mij denken aan een uitspraak van een van mijn vrienden die dat vliegen van de tijd omschrijft als: “De tijd gaat zo vlug , toen ik de kerstverlichting van de zolder haalde waren de lampjes nog warm”.

Die elektrische verlichting geeft uiteraard minder sfeer dan de echte kaarsjes van vroeger. Bij ons stond er altijd een emmer zand en een emmer water naast de boom. Die emmer water is maar één keer gebruikt, toen mijn ‘opoe’ de kameel op z’n plaats wilde zetten, een kaars omstootte waarop het rieten kerstdakje in brand vloog en koning Balthazar door de watermassa z’n hoofd verloor. Opoe was niet onder de indruk en zei: “Ik heb hem niet omgegooid. Mijn vader pakte zijn pijp, stak die aan met het enige nog brandende kaarsje, zette die midden op tafel en zei: Vrede op aarde, we hebben nog licht.”

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden