'Van de nood een deugd maken'


Jessy Uytdewilligen hangt een mezenbol in een winterboom bij Elver in Nieuw Wehl (foto: Roel Kleinpenning)
Jessy Uytdewilligen hangt een mezenbol in een winterboom bij Elver in Nieuw Wehl (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning )

'Van de nood een deugd maken'

  Nieuwsflits

Wehl - COVID-19 heeft ons al heel wat ellende bezorgd. Je kunt dan bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt je ook inzetten voor de mensen die juist in deze tijd hulp en ondersteuning zo hard nodig hebben.

door Hans Hissink

De 19-jarige Jessy Uytdewilligen is zo iemand die de handen uit de mouwen steekt. Zij is derdejaars student verpleegkunde op het Graafschap College en werkt in de gehandicaptenzorg bij Elver in Nieuw-Wehl. Toen zij hoorde dat er een grote hoeveelheid kerstbomen beschikbaar gesteld werden door een Rotary club, greep ze dit met beide handen aan om iets voor de bewoners op poten te zetten.

Het werd een buitenboom met mezenbollen voor de vogels en een kerstbrood voor de verbinding tussen bewoners en begeleiding. Bij de 75 wooneenheden van Elver in Nieuw-Wehl, Wehl, Doetinchem, Gaanderen, Didam, Steenderen, Laag Soeren en Arnhem, werden evenzoveel bomen, 600 mezenbollen en 80 kerstbroden afgegeven. Deze werden ook gesponsord.

“Mijn hart ligt bij de zorg en in deze tijd moet je van de nood een deugd maken. Samen met mijn ouders woon ik vlakbij Elver in Nieuw-Wehl. Tijdens de coronaperiode mochten bewoners van Elver niet meer naar hun werk. Ik nam dan wel eens een bewoner mee naar huis zodat hij, met de regels in acht nemend, toch met volle teugen kon genieten.”

Jessy ziet hoe moeilijk de bewoners bij Elver het ermee hebben. “Zij hebben het vermogen niet om te begrijpen wat er aan de hand is. Vragen zich af waarom er geen familie mag komen en waarom zij niet naar het werk mogen.”
Door haar opleiding en werk ziet Jessy veel wat andere leeftijdsgenoten misschien niet ervaren. “Ik ben nog jong. Maar door het werk bij Elver heb ik geleerd wat wel of niet belangrijk is in het leven. Focus je op de dingen die je over 30 jaar ook nog belangrijk vindt en die je bijvoorbeeld niet alleen komend weekeinde leuk vindt. Ik zie tijdens mijn werk wat er over blijft als je voor de rest niets meer hebt. Als je iets voor iemand kunt betekenen, probeer dat dan gewoon.”

Meer berichten