Jezelf zijn


Foto:

Jezelf zijn

  Nieuwsflits

Deze laatste donkere dagen bedenk ik dat we vanaf 2021 naast corona ook moeten afrekenen met het gebruik van oude energiebronnen, het wegwerken van fijnstof en de opwarming van de aarde. Als u dit leest is het zeshonderd en achtennegentig dagen geleden dat er sneeuw lag. De langste periode sinds er werd begonnen met het bijhouden van sneeuw in Nederland.

Ondanks de Baudet- en Trumph-strategie, tegenstanders voor gek te verklaren, zal die opwarming voor ons lage landje aan de zee gevolgen hebben. Zo droomde ik vannacht dat een collega die nu nog in Bergen aan Zee woont dan in Bergen onder Zee kan wonen. Onze kleinzoontjes, hartstochtelijke fans van Max, zullen dan naar de Formule E-races voor elektrische auto’s bij Zandvoort in Zee moeten om hem zijn laatste race te zien winnen. We zullen, of we willen of niet, maatregelen moeten nemen. Socrates zei al: ‘ Als je leven er vanaf hangt heb je meer aan praktische oplossingen dan aan filosofische vergezichten.’ Onderhand heb ik genoeg van mensen die vinden dat alles in het buitenland beter is en denk ik aan een tekst die ik in de tijd van Obama in de metro van New York las: “Als ons land je niet bevalt,kijk dan naar de vertrektijden”.

Er gebeuren hier ook in deze rare tijd zoveel mooie dingen. Jan Greven (oud rijschoolhouder) en zijn Marietje vierden maandag hun zestigjarig huwelijk, en al kon zijn Mooi Koor Man geen serenade brengen, de zangvrienden kwamen digitaal in actie met rond de vijftig creatief ingesproken filmpjes om hen te feliciteren. MKM kan en wil zich niet meten met een Maastrichter Staar, maar blijft ook in moeilijke tijden zichzelf als vriendenkoor. Charlie Chaplin deed ooit mee aan een look a like-wedstrijd van zichzelf. Hij haalde de finale niet eens. De grote kunstenaar ervoer dat het blijkbaar lastig genoeg was zichzelf te zijn. Mijn wens voor het nieuwe jaar: blijf jezelf en goed gaon.

Ben Beijer bekijkt 't anders

Meer berichten