Hanskamp wint prestigieuze prijs


Henk Hanskamp bij het koeientoilet. (foto: Roel Kleinpenning
Henk Hanskamp bij het koeientoilet. (foto: Roel Kleinpenning (Foto: Roel Kleinpenning )

Hanskamp wint prestigieuze prijs

  Nieuwsflits

Doetinchem - De internationale toonaangevende vakbeurs EuroTier heeft de door Hanskamp AgroTechBV ontwikkelde innovatie CowToilet bekroond met de gouden Innovatie Award. Deze prijs is toegekend wegens het verrassende en innovatieve karakter van het door Hanskamp bedachte systeem.

door Bert Vinkenborg

Directeur/eigenaar Henk Hanskamp: “In onze sector zijn wij de enige die deze prijs heeft gekregen. Het gaat om het voorkomen van ammoniakvorming door de urine van koeien. Door ons systeem wordt de urine opgevangen voordat zich in combinatie met mest ammoniak kan vormen. Op deze manier maken wij van een afvalstof die geld kost twee waardevolle stoffen die kunstmest vervangen en daardoor geld opbrengen. Met deze droomoplossing is een impasse in de melkveehouderij doorbroken.”

EuroTier zou begin februari in Hannover gehouden worden. Door de coronacrisis vindt de beurs nu digitaal plaats. Inmiddels draaien al CowToilets op twee testbedrijven. Eén in Duitsland en de ander op de Dairy Campus in Leeuwarden.

Meer is te zien op de website www.hanskamp.nl/cowtoilet.

Henk Hanskamp noemt zichzelf een boerenzoon met een technische knobbel. Hij koos er niet voor om in het ouderlijk bedrijf te stappen maar, na techniek gestudeerd te hebben, in 2002 zijn eigen onderneming te starten om de agrarische techniek verder te ontwikkelen. Dat dit goed gelukt is, getuigt het bedrijf dat nu tussen Doetinchem en Velswijk in het groen staat. Bij Hanskamp werken bijna allemaal boerendochters en boerenzonen. Behalve gevoel voor techniek is het hebben van gezond boerenverstand een eigenschap die voor de medewerkers onontbeerlijk is. De productie van artikelen die door Hanskamp op de markt worden gebracht, vindt plaats bij partners in de maakindustrie. Voor een belangrijk deel in de regio.

Hanskamp richt zich op het bedenken van oplossingen en die verder te ontwikkelen. Innovatieve producten zoals het CowToilet worden beschermd door eigen patenten. Henk Hanskamp: “Als iemand probeert die na te maken dan komen ze mij tegen.” Volgens Hanskamp is de markt groot, maar kan zijn organisatie die binnen Europa helemaal zelf bedienen. Naar verwachting komt CowToilet in de tweede helft van 2021 op de Nederlandse markt.

Wat is de winst voor melkveehouders die in CowToilet investeren? “Eén mogelijkheid is dat met de toegestane stikstofuitstoot meer dieren gehouden mogen worden. Een andere is dat in de toekomst wellicht stikstofrechten verkocht kunnen worden. In plaats dat stikstof wegwaait en ergens anders in de natuur terecht komt, kan het nu kunstmest vervangen.” De nieuwe stikstofwet die de koers voor de toekomst aangeeft is al door de Kamer aangenomen.
Hanskamp gaat niet op zijn lauweren rusten, maar is al bezig met het volgende project ‘De nieuwe boerderij’. Informatie daarover is te vinden op:

www.live.hanskamp.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden