Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mark Boumans


<p>Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning</p>

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

(Foto: foto Roel Kleinpenning)

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mark Boumans

  Nieuwsflits

Doetinchem - Tijdens de digitale ‘nieuwjaarsreceptie’ gisterenavond sprak burgemeester Mark Boumans de inwoners van de gemeente Doetinchem toe. Hier integraal zijn speech.

Beste Doetinchemmers, inwoners van Wehl en Gaanderen,
Dit is raar, me tijdens deze nieuwjaarstoespraak tot u te moeten richten via een camera en videoscherm. Liever had ik u vandaag gewoon een hand gegeven, schouderklopjes uitgewisseld en net als vorig jaar in de theaterzaal van Amphion deze woorden uitgesproken, zodat ik direct uw reactie had kunnen zien en horen. Ik mis recepties, ik mis openingen, borrels, spontane gesprekken. Ik mis u.
Vorig jaar had ik het in mijn toespraak met u over verandering: Dat je zelf de verandering kunt zijn die je wilt zien. Wat we toen nog niet wisten is dat 2020 door het coronavirus zo stormachtig zou worden dat het hét jaar is geworden waarin we deze uitdaging allemaal hebben moeten aangaan. Want we veranderen wat af de laatste tijd, nietwaar? Net als velen van u heb ik mijn werkdag anders ingericht. Thuiswerken is ook bij mij de norm. De eerste drie maanden nog op een doorgezakte keukenstoel: een vergadering met onze wethouders voorzitten en tegelijkertijd mijn 7-jarige zoon helpen met zijn taallessen: dat werkte natuurlijk niet. Naast heel veel bewondering voor de mensen die in het onderwijs werken, leverde het me ook rugpijn op. Toen heb ik thuis toch maar een andere werkplek ingericht. Ik wil maar zeggen: Ik moest echt even accepteren dat deze situatie voorlopig zo blijft. En zo moeten we veel nieuwe, soms onaangename, dingen accepteren: elkaar minder zien, mondkapjes dragen, niet meer naar het café of naar een concert. En als klap op de vuurpijl werden de maatregelen zelfs nóg strenger; net met de feestdagen. Een tijd waarin het draait om samenzijn. Maar toch betekent dat niet dat we geen keuze meer hebben. Want als het hard waait, heb je altijd de vrijheid te kiezen: bouw je muren of bouw je molens?

Dat zijn wel de twee gezichten van de samenleving die je in deze coronacrisis ziet. Helaas kiezen sommige mensen ervoor zich te verharden en muren om zich heen te bouwen. Enkelen zijn geagiteerd of boos, vertonen onverantwoord gedrag omdat ze de overheid en de maatregelen tegen het coronavirus wantrouwen. Ik wil u zeggen: wij vinden het ook een spannende tijd, wij balen er ook van dat ons leven toch een stukje saaier is geworden. Maar ik wil u ook zeggen dat we hier weer uit komen. Natuurlijk mag u de overheid kritisch volgen, dat is heel belangrijk, maar u mag ons ook vertrouwen. Ik geloof in ons kabinet, onze lokale bestuurlijke organisatie en in de gemeenteraad: zij zullen ons door deze moeilijke tijd heen loodsen. Dat bleek wel toen we in november met de raad spraken over de begroting voor dit jaar 2021. Alle partijen richtten zich eensgezind op samenwerking in plaats van op het uitvergroten van de politieke verschillen. Zo zijn we het eens geworden over de begroting, met daarin bijvoorbeeld de plannen om tot en met 2036, als we 800 jaar bestaan, te groeien naar 70.000 inwoners. Nu, op 4 januari 2021 hebben we 58.285 inwoners. Om deze ambitie te realiseren werken we aan een mooie binnenstad, bouwen huizen, verbeteren onze infrastructuur en maken ruimte voor nieuwe bedrijven. De provincie staat achter ons. We zijn niet onfeilbaar, maar u ziet dat we wel allemaal ons uiterste best doen voor Doetinchem.

En dat doet u zelf gelukkig ook! Het doet mij ontzettend goed als ik zie hoeveel mensen de muren van eenzaamheid die corona opwerpt, doorbreken. Zo hielpen kinderen uit Doetinchem, Wehl en Gaanderen met het verspreiden van 26.000 tasjes, met daarin een klein cadeautje van een lokale ondernemer. Zo kwamen inwoners en winkeliers weer even wat dichter bij elkaar in deze rare tijden van alleen boodschappen doen en afstand houden. Mooi initiatief van Festival Achterland en de Doetinchemse Uitdaging. En als een van de eersten in Nederland was dit voorjaar Coronahulp Achterhoek in de lucht. Via de website en bijbehorende Facebook-groep bieden mensen hulp aan en kunnen anderen hulp vragen. Een prachtige manier om nu alsnog naobers te vinden. Dat is molens bouwen in plaats van muren, en daar krijg ik zoveel energie van als ik dat zie. Mijn complimenten!
Een andere goede kant van deze tijd is dat we ons bewuster worden van ons gedrag. Dat thuiswerken is soms vervelend, maar daardoor zitten we wel minder in de auto en zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Ook gaan we beter met elkaar en onszelf om, zie ik, als het gaat om hygiëne, en als het gaat om onze gezondheid. Ik vertelde u vorig jaar in de nieuwjaarstoespraak dat ik graag sportiever wilde leven. Nou, dat is eindelijk gelukt: ik zet elke dag 10.000 stappen. Ik beweeg meer door te lopen of te fietsen naar de afspraken in de stad die, met inachtneming van de coronamaatregelen, door kunnen gaan. Ik wil u ook van harte aanmoedigen veel te bewegen. Als ík het kan, kan het zo moeilijk toch niet zijn? Bewegen is goed voor de weerstand, en je voelt je gewoon beter. Belangrijk nu we ons wat meer zorgen maken over onze gezondheid. Geniet bijvoorbeeld van onze prachtige omgeving, op de fiets of wandelend. Aan de oostkant van de stad ontwikkelen we nog altijd De Zumpe, een natuurgebied van straks 120 hectare, waar u uw hart kunt ophalen aan bijzondere planten en dieren. De eerste insecten voelen zich al helemaal thuis. En over groen gesproken: Ook de wijk Wijnbergen begint steeds meer vorm te krijgen, met zijn authentieke woningen en veel ruimte en groen voor kinderen, en hun ouders, om van te genieten.

Als ik verder kijk naar 2021 dan denk ik dat het belangrijk is dat we een balans vinden. Want er zullen nieuwe stormen, en nieuwe golven komen. Misschien niet meer zo heftig als afgelopen voorjaar, maar we weten niet wat dit jaar brengt. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat wij het aankunnen, dat we molens kunnen blijven bouwen in plaats van muren. Want inwoners van onze gemeente hebben één opvallende eigenschap vergeleken met plaatsen waar ik eerder gewerkt heb. Daar konden mensen nogal eens mopperen, maar hier valt me nog altijd op dat het glas altijd half vól is. Die positieve instelling moeten we vasthouden.

Dan nodig ik u nu van harte uit om mee te doen met de Grote Doetinchem Quiz!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden