In gesprek met de burgemeester: Rellen


<p>Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning</p>

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

(Foto: foto Roel Kleinpenning)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Rellen

  Nieuwsflits

Burgemeester, de laatste maanden zijn we opgeschrikt door rellen. Onder andere in Veen, een dorp met nog geen 3.000 inwoners, en op Urk, met ruim 20.000 inwoners ook niet echt een metropool. Sinds november heeft Doetinchem zich bij dit rijtje gevoegd met rellen op Overstegen. Waardoor ontstaat zoiets?

“Helemaal vergelijkbaar met Doetinchem zijn Veen en Urk naar mijn mening niet. Toch was er hier op Overstegen ook sprake van overlast. De overlast hier was ook het resultaat van de verveling die door corona is ontstaan. Als de jongelui daarop werden aangesproken, reageerden ze vaak op een verkeerde manier. Het ging vooral om wat oudere tieners en we spreken daarom niet alleen hen aan, maar ook hun ouders. Die aanpak lijkt resultaat te hebben.”

De burgemeesters reageren over het algemeen gematigder dan de politie die om ‘doorpakken’ vraagt. Is dat niet vreemd?

“Ik ga ervan uit dat je met een knuppel niet van het probleem af raakt. Onze benadering in Doetinchem is deels vanuit het jeugdwerk en deels door de politie. De zachte hand van het jeugdwerk en de harde van de politie.”

In sommige plaatsen zijn rellen een jaarlijks terugkerend gebeuren. In Doetinchem (nog) niet. Moeten wij ons daar ook op voorbereiden?

“Een traditie van rellen die zich toespitsen naar Oud en Nieuw kennen wij in Doetinchem gelukkig niet. Bij rellen ontstaat vaak een aanzienlijke schade. In Doetinchem was die te overzien. Hoewel iedere euro schade een te veel is.”

Welke bevoegdheden heeft een burgemeester om ‘door te pakken’ en zijn die voor iedere burgemeester gelijk?

“Als burgemeester ben je in de eerste plaats verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Als dat noodzakelijk is, kunnen er gebiedsverboden worden uitgevaardigd. In dat soort gevallen werkt de burgemeester nauw samen met de politie en het Openbaar Ministerie, Vooral oudere jongeren moeten zich goed realiseren wat er op het spel staat. Bij ernstige overtredingen kan het resultaat een aantekening op hun strafblad zijn en van de gevolgen daarvan daar kunnen ze nog jarenlang last houden.”

Dit gesprek vindt plaats een kleine week na Oudejaarsavond. Hoe heeft Doetinchem gescoord qua rellen?

“Overdag was het hier heel rustig, maar ’s nachts was er nog aardig wat vuurwerk. Schijnbaar nog oude voorraad. In het algemeen heeft Doetinchem zich behoorlijk goed aan de regels gehouden. Van het ziekenhuis hoorde ik dat ook daar bij de eerste hulp aanzienlijk minder gevallen zijn binnen gekomen dan vorig jaar.”

Wat is volgens u het belangrijkste middel om rellen tegen te gaan of, beter nog, te voorkomen. 

“Het gaat vooral om twee dingen. Leer de problemen kennen en leg verbindingen met de groepen die problemen kunnen veroorzaken. Toch moet je de harde hand om te handhaven niet bij voorbaat uitsluiten. Rellen zijn geweldig jammer en aan het eind zijn er alleen maar verliezers.”
(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten