Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Barre tijden


Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Barre tijden

  Nieuwsflits

Vorige week volgden wij de online onderwijsinstructies van onze 10-jarige tweelingkleinzoons. Op gepaste afstand, want als wij maar even te dichtbij kwamen riepen ze: “Oma, opa, jullie zijn in beeld.”

Bij de uitleg van de rekentaken, trok Thijs zijn wenkbrauwen op en riep; “We zijn geen kleuters, juf.” “Maar goed dat je geluid gedempt is”, zei Bas, “want de stagiaire is heel aardig, maar gewend aan de onderbouw.”

De taalinstructie en het dictee van hun ervaren juf was van een ander niveau. De dicteezin: “ Hij vermoedde dat de Syrische hamsters solitaire dieren zijn “, is best pittig voor een 10-jarige.

Je merkt ook hoe handig kinderen zijn met internet. Tijdens de instructie van wereldverkenning maakt Bas snel screenshots van de getoonde sites om die op te slaan voor straks. Bij de dagtaken zie ik dat ze een half uur mogen lezen. We stellen voor om hardop te lezen, de een met Anke de ander met mij. Thijs wil liever lezen met een koptelefoon op zodat hij meer kan genieten van zijn spannende boek.
Bas vraagt mij om samen zijn spreekbeurt over de zee door te nemen. Hij vertelt over de deltawerken en de watersnoodramp van 1953, en weet er veel van. Ik zeg dat ik mij die ramp nog goed herinner en dat ik toen net zo oud was als hij nu. “Weet je ook nog dat de dijken braken op 1 februari?”, vraagt hij. Ik knik en vertel hem maar niet dat ik dat nooit vergeet omdat de volgende dag ‘de dijken’ bij mijn toen 49- jarige moeder braken bij de geboorte van ons zusje. Toen wij twee uur later van school kwamen was zij al overleden. Mijn broertje en ik wisten niet dat mijn moeder in verwachting was, wij hadden geen idee waar kinderen vandaan kwamen.
De kinderen van nu weten bijna alles en als ze het niet weten, vragen ze het onbevangen of kijken op internet. De spreekbeurt van Bas deed mij weer terugdenken aan andere, barre tijden.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden