‘We missen het inloophuis’


<p>Paola Papen: &quot;Ik vond kanker hebben heel eenzaam.&quot; (foto: Roel Kleinpenning)</p>

Paola Papen: "Ik vond kanker hebben heel eenzaam." (foto: Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

‘We missen het inloophuis’

  Nieuwsflits

Doetinchem - “We merken allemaal de coronamaatregelen, zo ook bij het Inloophuis Oude IJssel in Doetinchem”, zegt Paola Papen, pr Inloophuis. “Mensen met kanker en familieleden kunnen hier terecht voor activiteiten en voor een luisterend oor. Het is hier niet alleen maar verdriet. Hier wordt ook gelachen en er is tijd voor ontspanning. Maar het Inloophuis is nu gesloten door de coronamaatregelen en we missen allemaal de contacten.”

door Carla van der Meer

Paola (53) is ervaringsdeskundige. Bij haar is zeven jaar geleden borstkanker vastgesteld. “Ik voelde een knobbeltje in de borst, ging naar de huisarts en meteen door naar het ziekenhuis. Het is een hormonale vorm van borstkanker. Vijf jaar lang heb ik hormoontherapie gehad. Nu heb ik nog regelmatig controles. En als ik tussendoor rare pijntjes mocht voelen, dan moet ik mij ook melden.”

Weer leren leven

“Ik ben genezen totdat de kanker onverhoopt weer terug kan komen. Mijn oncoloog zegt dat ik oncologisch stabiel ben. Dat vind ik wel mooi gezegd. Ik denk dat veel mensen kanker en ziekzijn onderschatten. In het begin ben je aan het overleven en daarna leer je weer te leven. Bij het Inloophuis weten de mensen hoe moeilijk het is om te leven met kanker en na kanker met de wetenschap dat het terug kan komen.”

‘Samenzijn met mensen die je niets hoeft uit te leggen’

Bij het Inloophuis kunnen mensen terecht met hun vragen en onzekerheden, maar ook voor de gezelligheid en om elkaar te ontmoeten. Paola: “Ik heb gemerkt dat kanker heel eenzaam kan zijn. Ik heb een lieve man, familie en vrienden, maar ze weten niet precies hoe ik me voel. Dat weten mensen die zelf kanker hebben of hebben gehad wel. Toen het Inloophuis er was, heb ik mij ingeschreven voor een workshop. Ik wilde eens kijken hoe het daar was en met een workshop hoef je niet meteen alles te vertellen. Ik heb heel veel aan deze workshop gehad. Het was de ontspanning en het samenzijn met mensen die je niets hoeft uit te leggen. Als ik zeg dat ik moe ben, weten ze precies waarover ik het heb. Moe zijn met kanker is anders dan gewoon zomaar moe zijn. Humor, zelfspot en lachen hebben het voor mij zoveel makkelijker gemaakt. Dat is voor mij een levenslijntje. Maar niet iedereen kan dit, uiteraard. Iedereen beleeft het op zijn eigen manier.”

Jaren op bed

Paola denkt veel na over hoe het voor mensen is om in deze tijd de diagnose kanker te krijgen. “Ik vond kanker hebben heel eenzaam. Ik heb jaren op bed gelegen. Op een gegeven moment zie je bijna niemand meer. Mensen beseffen niet hoe eenzaam dat is. In deze tijd is het nog zwaarder, zeker nu het Inloophuis dicht is. We hebben een grote telefooncirkel. Op social media doen we ook veel om te laten weten dat ze bij ons terecht kunnen, ook al zitten we dicht. We hopen dat we weer snel open kunnen.”

www.inloophuisoudeijssel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden