Jubileumgeschenk voor ijsvereniging


De eerste winter van IJD op de oude baan op Sportpark-Zuid (foto Karel
Berkhuysen)
De eerste winter van IJD op de oude baan op Sportpark-Zuid (foto Karel Berkhuysen) (Foto: )

Jubileumgeschenk voor ijsvereniging

  Nieuwsflits

Doetinchem - Als er deze week geschaatst kan worden dan is dat het best denkbare jubileumgeschenk voor IJsvereniging Doetinchem ’96. Het is dan precies 25 jaar na het initiatief voor de oprichting.

door Karel Berkhuysen

De winter van 1995-1996 was een koude winter met volop ijs. Schaatsliefhebbers konden dan ook hun hart ophalen. In Doetinchem viel dat echter nogal tegen. Het duurde in december ruim twee weken voordat er voldoende water op de ijsbaan op Sportpark-Zuid stond en toen er eenmaal ijs was, zakte het water eronder weg zodat de ijsvloer overal scheurde. Doetinchemse schaatsers zochten hun heil dan ook vooral op ijsbanen in de omgeving.

Nadat het in februari ook nog eens had gesneeuwd, bood de ijsbaan op Sportpark-Zuid dan ook een troosteloze aanblik. “Ik was op weg naar de stad om nieuwe schoenen te kopen toen ik door het sportpark fietste”, weet Karel Berkhuysen nog. “Ik zag een handjevol kinderen op een klein stukje sneeuwvrij gemaakt ijs ploeteren. Die situatie ging me als fanatiek schaatser aan het hart. Toen ik eenmaal in de stad was, heb ik een zaaltje bij Hotel De Graafschap besproken. Vervolgens ben ik langs De Gelderlander en het Gelders Dagblad gefietst met de vraag of ze een artikeltje wilden plaatsen met de mededeling dat er op donderdag 15 februari gepoogd zou worden een ijsvereniging op te richten. Toen ik weer thuis was, realiseerde ik me dat ik vergeten was schoenen te kopen” 

Op de bewuste donderdagavond verschenen er zestien mensen. Na een kennismakingsrondje bleek dat de helft niet kon schaatsen. “Ik begon daardoor aanvankelijk wel een beetje te twijfelen aan het welslagen van het plan, maar aan het einde van de avond hadden we met vier mensen een voorlopig bestuur gevormd. De afspraak werd toen gemaakt dat we een fundament zouden leggen voor een daadwekelijke officiële oprichting. Vervolgens zijn we met z’n vieren vrijwel dagelijks bezig geweest om een structuur op te zetten, statuten te maken, enzovoort. Daarnaast bezochten we schaats- en ijsverenigingen en ijsbanen. Daaronder ook enkele 400-meter combibanen. Want het was duidelijk dat als de vereniging toekomst zou willen hebben dat er een nieuwe baan zou moeten komen. Het feit dat de populariteit van skeeleren en inline-skaten op dat moment groeide, maakte dat we met de gemeente om de tafel zijn gaan zitten of een dergelijke asfaltbaan ook in Doetinchem haalbaar was.”

Op 24 april werden de plannen tijdens de oprichtingsvergadering gepresenteerd. “Nadat deze door de aanwezigen waren goedgekeurd, zijn we naar een notaris gegaan om de vereniging statutair vast te laten leggen. Daarmee was IJsvereniging Doetinchem ’96 een feit.”

Eerste winter

De vereniging groeide snel. Tijdens het Stadfeest een half jaar later werd het honderdste lid verwelkomd. Vervolgens begon het kort voor Kerstmis te vriezen. “We wilden een portocabine naast de baan plaatsen om onder meer warme chocolademelk te verkopen”, weet Berkhuysen nog. “Dat vond de gemeente echter niet goed. Daar bleek je namelijk allerlei vergunningen voor nodig te hebben. Chocolademelk mocht uitsluitend worden verkocht vanuit een mobiele gelegenheid. We moesten dus op zoek naar iets op wielen. In IJzevoorde wist iemand nog een schafkeet te staan. Die hebben toen opgeknapt en voorzien van een luik. Daarna moest ie nog worden geschilderd, maar het vroor inmiddels al dusdanig dat de verf amper smeerbaar was. Met een tractor is de pipowagen vervolgens naar de baan gesleept en daar omgedoopt als Chocomobiel. Elektriciteit bij de baan was er echter niet. Van een aannemer kregen we kabels te leen die we door de bomen hingen en aan mochten sluiten op een kast in het clubgebouw van de rugbyclub.”

“Op eerste kerstdag kon er worden geschaatst. Er was muziek, verlichting, EHBO, koek & zopie, schaatsverhuur, schaatsles en … een huldiging van prille IJD-leden die de Elfstedentocht op 4 januari hadden volbracht. Pas na negentien dagen ijsplezier viel de dooi in.”
Vervolgens ging het snel met IJD ’96. “Binnen drie jaar was IJD ’96 in Deventer een van de grootste verenigingen”, zegt Berkhuysen. “We hadden 50 licentiehouders waarvan een groot deel jeugd. Enkele pupillen en junioren schaatsten in de top van Nederland. Sommigen trainden 2 of 3 keer per week en reden wedstrijden in het weekend. Freddy Wennemars had zich in Deventer ook bij IJD-trainingen aangesloten. Daarnaast organiseerden we skeelertochten door de Achterhoek waar deelnemers uit het hele land op afkwamen. De eerste skeelerwedstijden voor de jeugd waren achter de Markthal. Die werd toen door Erik Hulzebosch geopend. Tevens gaven we trainingen en lessen”

De combibaan liet nog even op zich wachten. Maar in 2014 was eindelijk de langverwachte opening. Jammer genoeg waren de daaropvolgende winters kwakkelwinters. Hopelijk kan dat deze week worden goedgemaakt. Tijdens het 25-jarige jubileum.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden