‘We hebben drie draaiboeken gemaakt’


<p>Voorzitter Karel Berkhuysen en vrijwilliger Ingeborg te Dorsthorst van Stichting Doetinchem Herdenkt in &#39;De Kruisberg&#39;. (foto Roel Kleinpenning)</p>

Voorzitter Karel Berkhuysen en vrijwilliger Ingeborg te Dorsthorst van Stichting Doetinchem Herdenkt in 'De Kruisberg'. (foto Roel Kleinpenning)

(Foto: Roel Kleinpenning )

‘We hebben drie draaiboeken gemaakt’

  Nieuwsflits

Doetinchem - Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Er stonden veel herdenkingen en festiviteiten gepland. Vanwege het coronavirus moest alles geannuleerd worden. Veel activiteiten werden doorgeschoven. “We kijken iedere keer wat er wel door kan gaan.”

door Hans Hissink

Maar liefst twintig draaiboeken lagen klaar en alle vergunningen waren binnen. Niets stond in de weg om vorig jaar een grootse 75-herdenking van de bevrijding uit Duitse handen te vieren. Toen kwam corona.

“Al jaren waren we bezig met de voorbereidingen om de bevrijding op een goede manier te herdenken,” vertelt Karel Berkhuysen, voorzitter van Stichting Doetinchem Herdenkt (SDH). Doel van deze stichting is om in de gemeente Doetinchem de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

‘Voor ouderen kan iedere herdenking de laatste zijn’

“Eerst hadden we nog het idee dat alle activiteiten doorgeschoven konden worden. Maar ook de komende maanden zal er weinig mogelijk zijn. Wellicht dat de vele Canadezen, die hun komst al twee keer geannuleerd zagen, alsnog in oktober kunnen komen waarbij de Slag om de Schelde centraal staat,” legt Berkhuysen uit.
Tijdens de tijdelijke versoepelingen van de coronamaatregelen zijn er nog wel activiteiten geweest. “In het voormalige gevangeniscomplex ‘De Kruisberg’ zijn twintig cellen gepoetst waar een foto-expositie ingericht is. De expositie moest in december helaas ook weer worden gesloten.”

Het SDH-bestuur heeft inmiddels al enkele keren de plannen bij moeten stellen “We hebben voor alle activiteiten drie draaiboeken gemaakt. Eén voor als er nog steeds niets kan, de tweede voor wanneer er versoepelingen komen en het derde draaiboek beschrijft de plannen wanneer alles weer is toegestaan.”

“We gaan ervan uit dat in maart, tijdens de herdenkingen van de bombardementen op de stad, ook nog niets kan. Heel vervelend. Voor de ouderen die de oorlog bewust hebben meegemaakt kan iedere herdenking de laatste zijn,” zegt Karel Berkhuysen teleurgesteld.

Hoop

SDH heeft ondanks de coronaperiode niet stilgezeten. “Er is onder meer een schoolprogramma gemaakt om te gebruiken bij de lessen. Ook is er veel belangstelling voor de fietstochten. Misschien kunnen we daar met kleine groepen binnenkort weer mee beginnen. Dat geldt hopelijk ook voor de stadswandelingen en de rondleidingen op de Algemene Begraafplaats. Daarnaast is te hopen dat de foto-expositie binnenkort weer geopend kan worden en dat ons informatiecentrum aan de Loolaan weer open mag.”

Berkhuysen ziet wel een voordeel van deze periode. “We hebben nu veel tijd om onderzoek te doen. Binnenkort zal daar meer over te lezen zijn.”

doetinchemherdenkt.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden