Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Gegoochel

  Nieuwsflits

‘Ben over een half uurtje terug’. Mooie en duidelijke tekst op de deur van de kruidenierswinkel van ‘den olden te Lindert’ in Gaanderen. Als er ook nog op had gestaan hoe laat hij dat briefje had opgehangen was het helemaal duidelijk geweest.

Ik stond als kind vaak voor zijn winkeltje op de hoek Rijksweg – Spaarenbergstraat, om de gedichtjes te lezen bij artikelen in de etalage. Het gedichtje bij een grote pot snoep ken ik nog steeds: “Goochelaar worden? Hoge horden harde knallen, begin maar jong met toverballen.”

Raar dat ik aan dat briefje op die deur moest denken, hoewel ik dat tegenwoordig vaker heb. Te Lindert maakte ook verhaspelingen van spreekwoorden. Voor Hoekstra zou hij ‘wie schaats kan de bal verwachten’ bedacht hebben. Voor Baudet: ‘er zit altijd wel een addertje onder mijn glas’. Voor alle landelijke politici die zich vier jaar lang verstoppen buiten onze regio: ‘een bliksembezoek geeft ook gedonder’.

Vlak voor de verkiezingen blijkt menig politicus het directe contact met de kiezer te missen omdat men door corona niet kan flyeren. Alsof wij hier nu wel zitten te wachten op mensen die vaak denken dat de Achterhoek in Twente ligt.

Ik weet nog van lang geleden dat een landelijk politicus mijn vader op straat aansprak en vroeg of er nog zaken speelden in de Achterhoek waar men wat aan zou kunnen doen. Het antwoord van mijn pa was: “Niet iets dat niet al jaren speelt, wat zou u er van vinden om tussen de verkiezingen door eens aan ons te denken?”

Het aantal politici uit de regio is helemaal mager te noemen, hoewel ik mij ook wel een leukere baan kan bedenken dan volksvertegenwoordiger in deze tijd. Ook nu blijken de beste stuurlui aan wal te staan.

Ik wens u veel geduld bij het inlezen van de 37 partijprogramma’s. Ik kom bij de stemmingswijzers eerlijk gezegd altijd anders uit dan ik stem. Mijn vroegtijdig stemadvies: Vergeet het gegoochel met kreten en volg uw hart én gezonde verstand.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden