<p>Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning</p>

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

(Foto: foto Roel Kleinpenning)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Stemmen voor de Tweede Kamer

  Nieuwsflits

Burgemeester, de Tweede Kamerverkiezingen waren oorspronkelijk gepland voor 17 maart. We zitten dan nog in de coronaperikelen. Wat doet Doetinchem om de risico’s zoveel mogelijk te vermijden?

“We volgende landelijke aanwijzingen, wat inhoudt dat mensen boven de 70 schriftelijk mogen stemmen. Op een aantal locaties kunnen kwetsbare inwoners al twee dagen eerder stemmen. We hebben op de stembureaus extra bezetting en er worden extra hygiënemaatregelen genomen.”

Er gingen stemmen op om de verkiezingen dan maar op te schuiven naar een latere datum. Wat vindt u daarvan?

“Het zijn dit keer wel heel bijzondere verkiezingen. Hopelijk leidt dat ertoe dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Opschuiven naar een latere datum vind ik geen goede zaak. We kunnen het nu veilig organiseren en met een demissionair kabinet is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een nieuwe regering komt.”

Hoe kunnen de mensen gemotiveerd worden om te gaan stemmen?

“Er zijn nu minder campagneactiviteiten dan vroeger. We doen ons uiterste best de mensen te motiveren om te gaan stemmen en tegelijkertijd de risico’s minimaal houden. Op de nieuwe kant en klare verkiezingsborden staan nu alle partijen. Een voordeel daarvan is dat men niet in de verleiding komt over elkaars affiches heen te plakken.”

Hoe ziet een stembureau eruit en hoeveel zijn er in Doetinchem?

“Er komen in onze gemeente 33 stembureaus en dat is anders dan vroeger. Een deel ervan is nieuw. Door de 1,5-meterregel moeten we ervoor zorgen dat er per stembureau meer ruimte beschikbaar is. Een aantal vaste adressen zoals verpleeghuizen zijn afgevallen. Voor bewoners van verpleeghuizen hebben we nu mobiele stembureaus.”

Er doen dit keer maar liefst 37 partijen mee. Is dat de ultieme democratie of juist chaos?

“Het is een groot goed dat iedereen kan meedoen. Aan de andere kant moet ik er ook niet aan denken dat er 37 partijen in de Kamer komen. Een coalitie vormen met veel partijen is een ingewikkelde klus. Het is wel democratisch maar ook moeilijk hanteerbaar.”

Zou een kiesdrempel een oplossing zijn?

“Duitsland kent een kiesdrempel en dat werkt daar best goed. Als mijn zorg over het grote aantal partijen uitkomt, dan zou een kiesdrempel hier een goede oplossing zijn. Het nadeel ervan is dat een relatief grote politieke stroming, zoals in Duitsland de FDP, buiten de boot valt. Ik vind zelf een districtenstelsel naar Engels voorbeeld een goede optie. Het zou de democratie dichter bij de mensen brengen.”


(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden