Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Nieuwe broek

  Nieuwsflits

We mogen op afspraak weer naar winkels. Geen oplossing voor grote winkels en tuincentra, een lichtpuntje voor veel anderen. Aangezien ik mijn leven lang, overigens met veel plezier, op afspraak heb gewerkt voel ik er niets voor om korte afspraakjes die niet nodig zijn uren van te voren te plannen. Dat haalt veel spontaniteit weg. Toch hopen wij binnenkort, wel of niet op afspraak weer naar een terras en restaurant te kunnen.

De jongelui gun ik vooral meer gelegenheid elkaar weer te ontmoeten. De vaak onterecht gebruikte term ‘verloren generatie’ omdat men zich opgesloten voelt zal hen al zeker niet verder helpen.

Veel generatiegenoten voelden zich vroeger in militaire dienst 18 tot 21 maanden opgesloten. Ik heb die tijd anders beleefd en voelde mij toen ook geen onderdeel van een verloren generatie. Ik ging in de barre winter januari 1963 onder de wapens. Omdat je als rekruut met twintig man op een kamer sliep, was je ‘gelukkig’ nooit alleen, op je stapelbed. Privacy hadden we nog nooit van gehoord. We mochten één keer per twee weken een weekend naar huis om vriendin, vrienden en familie te zien. Wel comfortabel, zonder mondkapje uren in een eigen militaire trein met harde banken.

Ik was nog nooit zo lang van huis geweest. De eerste maanden Ossendrecht daarna Middelburg. We mochten ’s avonds tot half tien naar een militair tehuis voor geestelijke bijstand of avondstudie, we werden niet gestoord door een telefoon en schreven brieven. Voor je PSU kleding ging je op afspraak naar de foerier. Binnen drie minuten was je klaar omdat de adjudant de benodigde zaken op de balie kwakte en zei dat die paste.

Anke vroeg gisteren of ik aan de mode van broeken met gaten mee ga doen omdat ik steeds de ‘voorste’ broek pak. Aangezien zij weet dat ik een enorme hekel aan pashokjes heb, had zij bij ons laatste bezoek aan de kledingzaak al ongemerkt een extra andere kleur meegenomen.

Regeren is vooruitzien. Gevolg: een nieuwe broek zonder afspraak.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden