Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Terrasje pikken

  Nieuwsflits

Naast het terrasje pikken, mis ik het voorlezen. Onze kleinzoontjes worden dit jaar al 11, en dus is dat feestje voorbij.

Als ik vroeger ondeugende stukjes tekst toevoegde als ik een boek te saai vond, vroegen ze gelijk met stralende oogjes: “Staat dat er wel echt, opa?”

Toen er online onderwijs kwam, lieten hun ouders of wij hen dagelijks hardop lezen om veel kilometers te maken. Jaren geleden vonden ze een kwartier al lang genoeg, maar doordat hun leesprestatie enorm vooruit ging, kregen ze steeds meer plezier in het lezen.

Ik geloof niet dat mijn ouders ons met een boek op schoot voorlazen, wel mocht ik al jong iedere week twee boeken bij de vrijwilligers van de bieb in Gaanderen halen. Koste toen geloof ik een dubbeltje.

Het voorlezen van mijn vader herinner ik mij niet, wel zijn mooie uitspraken. Mijn jongste broer en ik gebruiken ze nog regelmatig als we samen zijn. Meest door ons gebruikte uitspaak is: ‘Mag Sluiter even passeren?’ Hij zei dat altijd als hij voor iemand heen moest lopen. Bennie Sluiter was zijn favoriete voetballer, spits van VVG en later De Graafschap met een geweldige passeertechniek.

Vaste uitspraak naar iemand die zich overdreven had uitgedost voor een feest was: ‘Volgens mien bu’j alleen de lempkes nog vergetten’.

Ik weet nog goed dat een buurman zijn huiskamer oogverblindend wit schilderde en aan pa vroeg wat hij er van vond, en dat hij antwoorde: ‘den lange muur in de kamer zol ik mooi lichtblauw witten’.

Wij hadden vroeger een grote achtertuin met veel groentesoorten en een kleine bloementuin zonder gras. Toen pa een vrachtauto boordevol grasrollen langs zag komen van een tuindersbedrijf, fantaseerde hij dat als hij heel rijk zou zijn, het gras dan ook ‘buiten de deur zou laten maaien’.

Als ik hem nu gevraagd zou hebben: Pa zullen we samen een terrasje pikken, zou hij zomaar gezegd kunnen hebben: ‘Die luu heb ‘t al moeilijk genog, wi’j gaon hun toafels en stoel’n niet wegsleppen’. Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden