<p>Margre&eacute; Baars krijgt veel aandacht op kinderboerderij Kokiezier.</p>

Margreé Baars krijgt veel aandacht op kinderboerderij Kokiezier.

(Foto: Roel Kleinpenning )

Kuikens en lammetjes luiden lente in

  Nieuwsflits

Doetinchem - Bij kinderboerderij Kokiezier is de lente volop in aantocht. Kuikentjes trippelen rond die door de broedmachine en door twee kippen zijn uitgebroed. De eerste lammetjes worden rond 27 maart verwacht. “We kunnen veel jonge dieren zelf houden”, zegt Margreé Baars, beheerder kinderboerderij Kokiezier. “Maar we wisselen ook dieren zoals rammen en bokken uit met onder andere Kinderboerderij Engbergen en kinderboerderij de Ahof in Aalten.”

door Carla van der Meer

“Het uitbroeden van de eieren was op Facebook te volgen”, vertelt Baars. “Vlak voordat de eieren uitkomen, kun je ze al horen piepen.”

Er zijn zeven schapen en zo’n vijf geiten gedekt. “De schapen en geiten krijgen één of twee lammetjes”, zegt Baars.

“Het is jammer dat de kinderboerderij nog gesloten is. Maar als het weer het toelaat, dan doen we de moeders met de lammetjes in de wei zodat de mensen ze toch kunnen zien. Verder mogen de kinderen via onze Facebookpagina de lammetjes van onze zwangere geiten Tess, Greetje en Whisper een naam geven.”

Knuffeldieren

De geiten met lammetjes gaan meestal tot en met oktober naar Pitch & Putt, waar ze een speciaal weitje hebben. “Het is een leuke afwisseling voor de kinderen”, aldus Baars.

”De kleine dieren zoals cavia’s en konijnen krijgen dit voorjaar geen jonkies, want bij de kinderboerderij zijn er al genoeg van deze knuffeldieren.”

Vorig jaar was de kinderboerderij ook al gesloten vanwege corona toen er jonge dieren waren. “We willen de bezoekers graag in de wei bij de jonge dieren laten, maar dat kan nu nog niet”, geeft Baars aan.

‘Dieren willen aandacht en geknuffeld worden’

“Het is nu anders voor de dieren. Aan de ene kant hebben de moeders met de jonkies de eerste dagen nu meer rust, maar we merken ook dat de dieren meer aandacht willen en ze meer geknuffeld willen worden.”

Alle tijd

“Het is leuk dat we nu alle tijd voor de dieren hebben”, zegt vrijwilligster Lesley Hunting. “Maar het is jammer dat ze nu geen aanspraak van de bezoekers hebben. Wij missen het ook dat er nu geen kinderen rondrennen.”

Andere jaren konden de kinderen met Pasen paaseieren zoeken. “Dat hebben we nu ook, maar dan op een andere manier”, laat Baars weten. “Nu is er een tasje met een paasei te koop bij de poort. We hebben ook leuke doe-activiteiten, zoals de speurtocht buiten de omheining van de kinderboerderij. Die kan op elke dag gedaan worden, dus ook buiten de Paasdagen. Als je langsloopt, kun je meedoen.”

Kokiezier houdt via Facebook iedereen op de hoogte van de gebeurtenissen bij de kinderboerderij. Op de Facebookpagina zijn ook leuke tips voor Pasen te vinden. “Zo willen we contact houden met onze bezoekers”, zegt Baars. “Ze kunnen ook iedere maand via een tikkie op Facebook een voerbakje met maïs en wortels doneren voor de dieren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden