Foto:

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Voorjaar vieren

  Nieuwsflits

Wij keken vroeger uit naar het paasvuur, daar konden wij ons ei bij kwijt. Mijn vader vond het prima dat wij fikkie stookten met afvalhout van de notenboom in onze tuin. We mochten stokbrood bakken, eerst deeg kneden en in een lange sliert om een dikke tak draperen, die we vervolgens boven het vuur ronddraaiden. Mijn moeder was altijd bang dat we onze handen zouden branden, maar pa zei dan lachend: “Dat voelen ze vanzelf.”

Het centrale paasvuur was vroeger in Gaanderen bij de Watertapweg of Doorninksbult. Van pa weet ik dat hij vroeger met andere jongelui uit de Gaanderhei takken sjouwde om daar hun eigen ‘voorjaarsvuur’ te bouwen. Een eeuwenoude traditie om te vieren dat de winter voorbij was.

Vroeger liet men vee door de rook lopen om kwade geesten en ziekten te verdrijven. Op de juiste dag bij zonsondergang, werd het vuur aangestoken door een hoogwaardigheidsbekleder. Het hele dorp stond er met het hoofd warm, en de rug koud naar te kijken. Er werden grappen gemaakt en verhalen verteld.

Oom Frits vroeg ooit of ik wist waarom men voor een ‘spiegelei’ de dubbele prijs vraagt. Ik had geen idee wat een spiegelei was. Jongemannen pakten brandende stokken uit het vuur, doofden die in de koude grond en maakten hun vingers zwart met de houtskool. Met die vingers veegden ze over een wang van hun meisje, voor verbinding en vruchtbaarheid. Stoere vaders sprongen over brandende takken om voorspoed af te dwingen. Moeders pakten gedoofd houtskool om na afloop mee te nemen naar de boerderij als afweermiddel tegen blikseminslag.

Al die oude gebruiken kennen wij niet meer, wel het verzamelen en verbranden van snoeihout om het voorjaar te vieren en met dorpsgenoten te genieten van een hapje en een drankje bij het paasvuur. Aan al dat moois komt een eind als beroeps-onheilsprofeet en stikstofbestrijder Vollenbroek zijn zin krijgt. Dit jaar vier ik het voorjaar met coronaprik, maar volgend jaar ondanks azijnpisser Vollenbroek uitbundiger dan ooit bij een prachtig paasvuur.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden