<p>Afvalopruimers van Basisschool IJzevoorde.</p>

Afvalopruimers van Basisschool IJzevoorde.

(Foto: )

Basisschool IJzevoorde in actie tegen zwerfafval

  Nieuwsflits

IJzevoorde - Het is een doorn in het oog: al het zwerfafval in zo’n mooi natuurgebied als dat van de Slangenburg. De leerlingen en leerkrachten van basisschool IJzevoorde besloten om in actie te komen. Een schoner milieu begint immers bij jezelf.

Aan de BUHA van de gemeente Doetinchem werd gevraagd of zij afvalknijpers beschikbaar wilde stellen. De school werd hierdoor snel verrijkt met 30 knijpers, genoeg om met de hele school op pad te gaan.  

Eerst werd in de klas aandacht besteed aan wat het betekent voor de natuur wanneer er afval ligt. In de bovenbouw ging het een stapje verder over microplastics in je lijf en over hoelang het zwerfafval eigenlijk blijft liggen. 

Daarna begon het echte werk. Terwijl de onderbouw het schoolplein en het naastgelegen bos onder handen nam, vertrok de bovenbouw richting de toegangswegen. 

Het meest gekke afval dat gevonden is? Een theepot, een helm, er werd zelfs een wc-pot gevonden. In de stromende regen schuwden de leerlingen zelfs de sloten niet, waardoor het water in de schoenen liep. “Geeft niets hoor juf, thuis maar weer droge! Het is me wel gelukt... dat blikje!” 

Schokkend om te ontdekken dat je met een rondje van 800 meter al zo’n 4 kilo afval ‘rijker’ bent. Helaas een verdrietige score. 

De leerlingen van Basisschool IJzevoorde hebben zich voorgenomen om vaker, gewapend met de knijpers, het bos in te gaan in strijd tegen het zwerfafval.  En de juffen... zijn maar wat trots op deze kanjers!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden