Rudie Vriezen.
Rudie Vriezen. (Foto: Roel Kleinpenning )

Tuincentra merken lentekriebels: Zaaien voor eigen moestuintje

  Nieuwsflits

Doetinchem -Tussen 1 maart en 1 april begint het tuinseizoen, voor tuincentra als Peer en Vriezen. “In het voorjaar zijn eerst het zaaien en de bloembollen aan de beurt”, zegt Stefan Vleeming, van Tuincentrum Peer. “Binnen kun je nu al selderij, venkel en tuinkers zaaien voor de moestuin. Bollen als dahlia’s plant je nu voor mooie bloemen in de zomer. Met plantjes als veldsla en boerenkool moet je nog oppassen met nachtvorst.”

door Carla van der Meer

“De kiemgroenten kunnen nu ook al”, vervolgt Vleeming. “Deze zijn supergezond. Dat vinden mensen in tijd van corona ook heel belangrijk. De mensen zijn nu meer thuis en hebben meer tijd en interesse in tuinieren. Behalve dat ze meer met de moestuin bezig zijn, zien we dat kleinfruit en fruitbomen nu ook meer gevraagd worden. Er wordt meer zelf gekweekt. Vorig jaar hebben de mensen de moestuin ontdekt en we verwachten dat deze trend zich dit jaar verder doorzet. Als de zon doorkomt, zien we meteen meer klanten. Er komen ook meer vragen over tuinieren, zoals over bemesten en verticuteren.”

Paassfeer

Voor Pasen gaan de opgemaakte bakjes hard. “Mensen geven elkaar tegenwoordig ook vaker een bakje of ze laten die bezorgen omdat ze minder op visite gaan. We hebben diverse paastakken en paasdecoraties om binnen een sfeertje te maken.” Peer heeft ook veel planten uit Italië binnen, zoals vijgen- en olijfbomen en palmen. “Vorig jaar zomer merkten we dat er veel vraag was naar deze bomen en planten.”

“Mensen worden enthousiaster als het weer mooier wordt”

Tuincentrum Peer is open voor publiek. “We mogen buiten gewoon verkopen”, geeft Vleeming aan. “Voor het winkelen binnen kan op de website een afspraak gemaakt worden. Daar werken we met een tijdslot. We mogen binnen maximaal 50 klanten ontvangen.” De werkzaamheden aan de N316 zijn in volle gang. Maar tuincentrum Peer is gewoon bereikbaar, weliswaar via de andere kant, vanaf de Kilderseweg naar de Auroraweg. “De werkzaamheden moeten gebeuren en wij zijn goed benaderd door het bouwbedrijf en de gemeente. De bereikbaarheid van ons bedrijf blijft goed.”

Zin in tuinieren

Tuincentrum Vriezen is ook op afspraak open voor klanten, volgens de regels. “Met het mooie weer van een paar weken geleden begon het bij de mensen te kriebelen”, zegt Rudie Vriezen (foto links), van Tuincentrum Vriezen. “Mensen willen dan plantjes kopen. Ze zitten nu veel thuis en dan willen ze de tuin mooi hebben. Vorig jaar hebben we een goed jaar gehad. Door het mooie weer had iedereen zin in tuinieren.”

“Tot december hebben we veel verkocht. Ook al veel kerstspullen. Sinds 15 december hebben we alleen verkoop aan de deur gehad voor snijbloemen en bestellingen. We hebben een webshop opgezet. Nu werken we op afspraak en er mogen maximaal 30 klanten tegelijk in de winkel. Dat loopt lekker door.”

Vier seizoenen

“Mensen worden enthousiaster als het weer mooier wordt. Het weer kent zijn grillen. In vier weken hebben we ook vier seizoenen gehad met de sneeuw, warme weken en daarna weer regen en wind alsof het herfst was. Voor Pasen hebben we vooral de voorjaarsbloeiers als bakken met violen. Je moet nu nog rekening houden met nachtvorst. Na de Pasen komen de eenjarige planten. Als tuincentra 20 procent meer verkopen, dan moeten de leveranciers dit ook kunnen leveren. Corona heeft vorig jaar meer mensen de tuin ingekregen. Ze reizen minder. Dat is goed voor de tuin en het milieu. Gewoonlijk hebben we paasartikelen, maar we weten nu nog niet of we open mogen. Als het enigszins kan, gaan we open. We gaan er met veel enthousiasme tegenaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden