Edwin Danquah (links) en Wilkins Afriyie, spelers van O18 van De Graafschap.
Edwin Danquah (links) en Wilkins Afriyie, spelers van O18 van De Graafschap. (Foto: Roel Kleinpenning )

Gastgezin De Graafschap als tweede thuis

  Nieuwsflits

Doetinchem/Zelhem - Dat De Graafschap een jeugdopleiding heeft, weten veel mensen wel. Maar voor de talenten is er meer belangrijk dan alleen voetballen en school. Wat te denken van het gastgezin? “We zijn opgevangen alsof we hun eigen kinderen zijn.”

door Hans Hissink

De jeugdopleiding van De Graafschap biedt talenten uit de regio, maar ook daarbuiten, een kans zich te ontwikkelen tot profvoetballer. Voor de jongere spelers die niet uit de regio komen, zorgt De Graafschap dat zij bij een gastgezin komen te wonen. Deze gezinnen zijn ontzettend belangrijk in de ontwikkeling van de jonge voetballers.

Sinds 2016 gastgezin

Willem en Aukje de Jong uit Zelhem zijn sinds 2016 gastgezin. Zelf hebben zij zes kinderen, allemaal zelfstandig wonend, en 12 kleinkinderen en zijn dus wel wat gewend. Zij hebben al verschillende talenten zien komen en gaan. “Marc Hiddink was destijds jeugdscout bij De Graafschap en voetbalde bij voetbalvereniging Zelhem waar ik sportmasseuse was. Onze laatste twee van zes kinderen gingen het huis uit waardoor Marc vroeg of gastgezin niet iets voor ons zou zijn. Hij dacht dat we het niet zouden redden met ons tweeën,” vertelt Aukje lachend. “Sinds die tijd hebben we telkens twee spelers in huis gehad. Af en toe drie wanneer er een speler op stage was bij De Graafschap.”

Karen Wevers is betrokken bij de jeugdscouting van De Graafschap. Zij zorgt ervoor dat de jongere talentvolle voetballers, die wat verder van Doetinchem wonen, opgenomen kunnen worden in een gastgezin. Verder is zij aanspreekpunt voor spelers en gastgezinnen. “Het betreft niet alleen spelers uit de regio, maar ook jongens die van verder weg komen. Wanneer de staf van de club technisch overtuigd is, gaan we op zoek naar een gastgezin. Voor de wat oudere jeugdspeler die zich zelfstandig kan redden zijn er mogelijkheden om zelfstandig te wonen. We zitten niet ruim in de gastgezinnen. Voor Wilkins en Edwin was familie De Jong de enige plek die wij konden bieden.”

Amsterdam

Karen heeft het over Edwin Danquah (18) en Wilkins Afriye (17). Beiden komen zij uit Amsterdam, voetbalden zij bij FC Amsterdam en spelen zij nu in het team Onder-18 van trainer Jan Vreman. “Ik was in eerste instantie gescout door Vitesse. Daar heb ik twee jaar gespeeld en gewoond in een huis waar meerdere spelers woonden. Toen De Graafschap kwam, ben ik hier in Zelhem bij Aukje en Willem komen wonen, waar toen ook al een andere jeugdspeler van De Graafschap verbleef. Ik stond daar wel open voor. Samen met mijn ouders hebben we een gesprek gehad met Aukje en Willem, dat voelde gelijk goed. Ik ben natuurlijk wel een stad gewend, maar hier is het ook ontzettend fijn,” vertelt Edwin, die op het Rietveld Lyceum in de HAVO examenklas zit en al twee jaar niet meer volledig thuis woonde voordat hij naar De Graafschap kwam.

Voor Wilkins, die bij het Graafschap College de opleiding tot verkoopspecialist volgt, was de stap groot. Als 17-jarige kwam hij bij De Graafschap voetballen. “Na een stageperiode van een week volgde eigenlijk nog een week, maar door corona ging die niet door. De trainers waren toen al wel overtuigd waardoor ik in de jeugdopleiding van De Graafschap kon komen voetballen. Ik mocht bij Aukje en Willem komen wonen. Daar woonde Edwin al een hele tijd en die kende ik al van FC Amsterdam waar we samen gevoetbald hebben. Dat scheelde dus wel.”

Als een eigen gezin

De omschakeling voor de jongens best groot. Zij komen naar een andere omgeving, gaan naar een andere school en trainen heel veel. Andersom komt er voor het gastgezin zelf ook best veel bij kijken. “Wij hebben gekozen voor wat oudere spelers die zich zelf kunnen redden. Willem en ik werken onregelmatig. Ik zorg dan wel dat het eten klaar staat als de jongens thuis komen, maar ze moeten het zelf ook nog wel eens opwarmen. Daarnaast was ik voor hun en maak ik één keer in de week hun kamers schoon. Verder halen we ze wel eens op bij het station wanneer ze uit Amsterdam komen en brengen we ze af en toe naar het stadion. Als het slecht weer is breng en haal ik ze ook wel eens,” verklapt Aukje. Dat neemt niet weg dat de jongens zelf ook dingen in het huishouden doen. Willem vat het goed samen. “We zijn een gastgezin dus dan moet je de jongens ook in het gezin opnemen alsof het je eigen kinderen zijn.” Edwin bevestigt dat hij dat gevoel ook heeft. “Ik kan goed met Aukje en Willem praten over bijvoorbeeld de school, maar ook over het voetbal of een blessure die ik heb opgelopen.”

Gastgezin zijn brengt veel leuke dingen met zich mee. “Zelf zijn wij gezelschapsmensen. Ik houd van mensen en gezelligheid en mijn passie is voetbal. Omdat wij een zoon hebben die de keepersopleiding bij Heerenveen heeft doorlopen, weet ik hoe belangrijk het is om dit te doen.”
Edwin en Wilkins maakten lange dagen voordat de coronaperiode begon. Rond 07.45 uur fietsten zij van Zelhem naar hun scholen in Doetinchem waar zij tot ongeveer 14.00 uur les hadden. Daarna gingen zij trainen waarop zij vervolgens rond 18.30 uur weer thuis waren. Een ‘thuis’ hebben is dan heel belangrijk.

Hoofd jeugdopleidingen Jefta Bresser vertelt waar een gastgezin aan moet voldoen. “Het moet een omgeving bieden waar het kind zich prettig en veilig voelt. We hebben een druk voetbalprogramma met vijf tot zeven trainingen in de week, de school komt daar ook nog eens bij. Dan is het heel belangrijk dat ze een warme plek hebben waar ze goed kunnen rusten en een goede lifestyle kunnen aanleren.”

Volgens Karen Wevers zijn gastgezinnen altijd welkom. “Daarom kom ik graag in contact met mensen die gastgezin willen zijn voor de talenten van De Graafschap. Misschien vind je het wel leuk om een talentvolle voetballer, die wat verder van de regio Doetinchem woont of zelfs uit het buitenland komt, een tweede thuis te bieden. Ben je geïnteresseerd, stuur dan een e-mail naar karen.wevers@degraafschap.nl, ontvang info en meld je aan als gastgezin. Een gastgezin is niet alleen een ontzettend leuke en leerzame ervaring voor de voetballer, maar zeker ook voor het eigen gezin. Kinderen vinden het vaak enorm gaaf om tijdelijk een gastbroer te hebben.”

degraafschap.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden