<p>Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning</p>

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

(Foto: foto Roel Kleinpenning)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgmeester: Pasen zonder paasvuur

  Nieuwsflits

Burgemeester, de traditie van het ontsteken van paasvuren dateert al van prehistorische tijden. Vorig jaar en dit jaar mag het weer niet wegens corona. Komt het nog een keer terug? 

“Er is ook zonder corona al lang een discussie over de traditie van de paasvuren. Daarin spelen verschillende zaken een rol, waaronder ook de stikstofkwestie. Ikzelf vind het een mooie en rijke traditie die ik al vanuit mijn jeugdjaren ken. Aan de andere kant kan ik mijn ogen niet sluiten voor de problemen die er ook zijn. Tegen de traditie op zichzelf is niets in te brengen, maar je moet niet blind zijn voor de bezwaren die eraan kleven. Voor de toekomst is de vraag hoe je deze traditie kunt vasthouden zonder de problemen die er nu zijn.”

‘Niet blind zijn voor de bezwaren’

Al voor er sprake was van een coronacrisis waren er hier en daar al bezwaren tegen paasvuren. Op sommige plaatsen waren die soms huizenhoog. Wat is uw mening?

“In Doetinchem viel dat over het algemeen best mee. Onze ervaring is dat er hier weinig uitwassen waren. Elders in de Achterhoek was dat soms wel anders. Ik heb de indruk dat het verschil tussen de stad en het platteland daar ook een rol in speelt. Het zou wel jammer zijn als het helemaal zou verdwijnen. Een voorbeeld in 2012 van een gigantisch paasvuur was in het buurtschap Espelo in Twente waar een met de hand gebouwd paasvuur een hoogte bereikte van 27 meter. Ik moet erbij zeggen dat we tien jaar geleden nog niet zoveel wisten over de schadelijke effecten als nu. De zeven gemeenten binnen de Regio Achterhoek stemmen met elkaar af hoe ze hier mee omgaan, ook in normale tijden.”

Het afsteken van vuurwerk op oudejaarsdag is ook een onderwerp waar de meningen over uiteen lopen. Is het niet jammer als zulke oude tradities verloren gaan?

“Het afsteken van vuurwerk is volgens mij een minder oude traditie dan het aansteken van paasvuren, maar ook daarvan kun je je afvragen of dat niet binnen bepaalde perken moet blijven. De scheiding is daar wat makkelijker te maken namelijk tussen siervuurwerk en knalvuurwerk.”

Waar houdt de verantwoordelijkheid van het openbaar bestuur op en begint die van de burger?

“We leven op dit moment in een uitzonderlijke tijd waarvoor bijzondere regels nodig zijn. Als de omstandigheden weer enigszins normaal zijn is er de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente, waarin een aantal regels zijn vastgelegd. Een daarvan is het verbod op het stoken van open vuur zonder vergunning. Bij uitzonderlijke droogte, zoals we ook al hebben meegemaakt, kan de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland algemeen bindende regels afkondigen voor alle 22 deelnemende gemeenten. De verantwoordelijkheid van de burgers is natuurlijk zich aan de regels te houden en als die ruimte geven voor een paasvuur of vuurwerk daar verantwoordelijk mee om te gaan zonder overdreven genot van alcoholische versnaperingen.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden