Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Avondklok

  Nieuwsflits

Vorige week scheen de voorjaarszon zo uitbundig dat het voelde als vakantie. ’s Avonds hoorden we zuidelijk klinkende muziek die vanaf de Bleek zachtjes weerkaatste tegen de muur van ’t Brewinc. Verspreid over de Bleek zagen we veel groepjes jongelui die van de mooie avond en elkaar genoten. Ook mooi te zien hoe families en vriendenstellen met ijsjes in de hand een plekje zochten rond de Walmolen, stadswal en Oude IJssel.

Dat de zon blij maakt, zagen we het mooist toen drie jonge dames die onder de boom genoten van hun ijsje onze benedenbuurvrouw aanspraken. Zij is net als veel van haar leeftijdgenoten in verband met een kwetsbare gezondheid een jaar niet van huis geweest. Buurvrouw staat regelmatig op haar balkon te dansen en te zwaaien naar mensen op de straat. Veel kinderen en volwassenen begrijpen haar en zwaaien enthousiast terug.

Woensdagavond hoorden we één van de jongelui roepen: “Zou u ook een ijsje lusten? Als u dat wilt krijgt u die van ons.” Onze buurvrouw bedankte voor dat lieve aanbod in verband met haar gezondheid. Zij geniet wel volop van de aandacht en lieve woorden.

Wij zaten om kwart voor tien nog op ons balkon en merkten toen pas dat het al donker was ondanks de zomertijd en verlate avondklok. De muziek van de jongelui klonk al zachter en even later was ‘het stil aan de overkant’.

Toen ik donderdagmorgen langs de Bleek wandelde, zag ik tot mijn verrassing relatief weinig afval. Op één plek was alles bij elkaar gelegd bij gebrek aan afvalbakken, maar verderop lagen de ijsbakjes en blikjes in en naast de overvolle afvalbakken. Net als verder aan de zonnige stadskant zijn er gewoon te weinig en te kleine afvalbakken. De jongelui op de Bleek hielden zich perfect aan de afspraak om vóór tien uur weg te zijn.

Enige dissonant, de zon die het vertikt om zich aan te passen aan de zomertijd. Vanaf 31 mei zal ook zij rekening met de nieuwe avondklok houden door pas rond 21.45 onder te gaan.

Goed gaon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden