<p>Mark Buijtenhuijs.</p>

Mark Buijtenhuijs.

(Foto: PR)

Korte verhaaltjes met een bizarre ondertoon

  Nieuwsflits

Doetinchem – Onlangs lanceerde de Doetinchemmer Mark Buijtenhuijs (48) zijn verhalenbundel Rijksdaaldergaten.

Een bundel die bestaat uit een 88-tal zeer korte verhalen, gedichten en alles wat er tussenin zit.

Is het proza? Is het poëzie? Is het gecombineerd tot proëzie? Wat de verhaaltjes in ieder geval gemeen hebben, is dat ze niet groter zijn dan de palm van je hand en dat ze verwonderen.

De zogenaamde handpalmverhaaltjes in de bundel zijn gedurfd, geestig, origineel en nietsontziend en hebben een bizarre ondertoon. Bovendien hebben ze een eigen en nieuw geluid.

De verhaaltjes staan los van elkaar, maar versterken en verdiepen elkaar wel. Zo ontstaat er langzaam een beeld van de ik-persoon en de wereld waarin hij leeft.

Wellicht is de bundel nog het best te vergelijken met de box of chocolates van Forrest Gump; ‘You never know what you gonna get’.

Over de schrijver

Toen Mark Buijtenhuijs in de zesde klas van de lagere school een opgestoken duim van de meester kreeg voor zijn opstel over oude Bulgaarse kantklostechnieken twijfelde hij nog. Maar toen hij een aanmoedigingsprijs kreeg voor zijn inzending aan de schrijfwedstrijd ‘Pleeg ‘n moord in 25 woorden’ wist hij het zeker; hij wilde schrijven. Maar wel zo kort mogelijk, zodat er voldoende tijd over zou blijven voor tv-kijken en Candy Crush.

Beoordeling uitgever

Met zijn korte verhalen doordrenkt van ironie, zwarte humor en onverwachte wendingen weet Buijtenhuijs keer op keer de juiste snaar te raken. Daarnaast lukt het hem om alle bizarre omstandigheden op pakkende wijze onder woorden te brengen. Hierdoor zorgt hij ervoor dat deze ongelooflijke verhalen toch geloofwaardig overkomen. Daarbij ziet hij erop toe dat de bundel één wordt doordat bepaalde namen, voorwerpen en getallen herhaaldelijk benoemd worden in de vertellingen. Hiermee voorziet hij zijn verhalenbundel van unieke verborgen boodschappen. Door de onvoorziene eindes weet hij de lezer keer op keer te verrassen en verwonderd achter te laten. En treedt er zelfs bij een tweede of derde keer lezen geen verveling in.

De bundel Rijksdaaldergaten is verkrijgbaar bij uitgever boek·scout en de reguliere boekhandels.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden