Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Brugwachter

  Nieuwsflits

Vorige week werd ik aangesproken door een leeftijdgenoot met de opmerking: “Jij schrijft toch die leuke stukjes in de krant? Weet je waar je mooi eens over zou kunnen schrijven”, vervolgt de man. “Over de brugwachter die hele dagen in ‘dat hokje op de Oude IJssel’ zit, terwijl er geen schip voorbij komt.”

Ik heb nog nooit gezien dat er iemand in dat ‘hokje’ op de brug’ zit, en beloof er gelijk te gaan kijken.

Het hekje voor de opgang is niet op slot en dus loop ik door. Een vriendelijke man opent de deur en nodigt me uit binnen te komen. Zijn naam is Gerard en hij blijkt uit Arnhem te komen.

Hij is die dag brugwachter van dienst, maar heeft een flink aantal collega’s van het Waterschap die op toerbeurt op werkdagen van negen tot vier dienst draaien. ‘s Zomers worden die diensten uitgebreid voor de pleziervaart.

De oud-binnenschipper heeft zijn opleiding gevolgd aan de Maritieme Academie in IJmuiden. Ik zie dat hij achter een zestal monitoren zit van waaruit hij de bruggen en directe omgeving kan overzien en bedienen. De Energie- en de Europabrug met een doorvaarthoogte van 5.20 meter. De Saap Roelofs- , de Oude IJssel-, de Wijnbergse- en de Spoorbrug hebben doorvaarthoogten tussen de 2.40 en 3,5 meter.

Gerard nodigt belangstellenden uit eens binnen te lopen. Een eyeopener nu het nog kan.

Ik denk dat deze werkzaamheden in de toekomst door robots en slimme software zal worden overgenomen, vanwege personeelskosten. Cruiseschepen zullen we hier niet snel zien, zegt Gerard ondanks de mooie stadsboulevard die er gaat komen.

Toch wil ik u het verhaal van een stel uitgelaten boerinnen op de loopplank van een binnenvaart cruiseschip niet onthouden. “Welkom aan boord dames, wij wensen u vier mooie dagen”, zegt een officier in gala–uniform. “Dank u wel, kapitein”, antwoordt een flamboyante Vlaamse boerin. “Ik ben geen kapitein, maar de dek-officier”, zegt de man. “Kijk eens aan”, reageert zij lachend. “Wij gaan hier niets tekort komen meiden.”

Goed gaon.

Meer berichten