Elin van Sierenberg de Boer en kapster Bibi-Jane van House 4 Hair Doetinchem.
Elin van Sierenberg de Boer en kapster Bibi-Jane van House 4 Hair Doetinchem. (Foto: Roel Kleinpenning )

‘Ik wil graag een kindje helpen’

  Nieuwsflits

Doetinchem - “Op het Jeugdjournaal zag ik dat je haar kunt doneren voor Stichting Haarwensen”, vertelt Elin van Sierenberg de Boer (10). “Dát wil ik doen, dacht ik. Ik wil graag een ziek kindje helpen. Bij de kapper kon ik kiezen. Mijn haar wat langer houden en niet doneren of mijn haar kort en wel doneren. Ik wilde dus doneren. Van mijn haar wordt een pruik gemaakt voor een kindje dat geen haar meer heeft omdat het ziek is.”

door Carla van der Meer

Elin heeft nu kort haar tot net over de oren. “Om haar te kunnen doneren, moet het een lengte van 30 centimeter hebben”, zegt Meta, de moeder van Elin. “Ze doneert vier smalle vlechten die samen 30 centimeter zijn. Kapster Bibi-Jane heeft Elin geknipt. Ze heeft haar heel erg gerustgesteld. Echt super lief.” “Mijn vriendinnetjes vinden het korte haar mooi en ze vinden het stoer dat ik dit heb gedaan”, vertelt Elin. “De juf heeft het in de klas besproken. Dat was heel leuk. Ze vonden mij allemaal heel dapper. Een paar vriendinnen willen dit nu ook gaan doen.”

Iedereen kan doneren

Elin stuurt deze week het haar op in een enveloppe naar Stichting Haarwensen. “We maken er een mooie kaart bij en een briefje waarin we vragen of we een foto kunnen krijgen van de pruik die van het haar gemaakt wordt of van het kindje dat de pruik krijgt”, laat Meta weten. “Het haar van Elin is al een mooie bijdrage, maar ik denk dat er nog wel meer haar nodig is voor een pruik. Het is verschrikkelijk als je haar uitvalt door ziekte of chemo. Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Er zijn meer donaties nodig. We doneren zelf ook nog een geldbedrag. Het zou fijn zijn als mensen die dit lezen, ook hun haar of een bedrag doneren.” Elin is blij met haar nieuwe kapsel. “Ik wil mijn haar wel weer lang laten groeien, zodat ik nog een keer kan doneren”, laat ze weten.

Haarwensen

Stichting Haarwensen is al zo’n dertien jaar actief om haar in te zamelen voor kinderen die hun haar verloren hebben als gevolg van kanker of een andere ziekte. Kinderen en volwassenen kunnen hun haar schenken. Dit moet minimaal 30 centimeter lang zijn. De pruiken worden geschonken aan kinderen tot en met 18 jaar die hun haar door een medische reden kwijt zijn geraakt.

Behalve haar, kan ook een geldbedrag gedoneerd worden, want een pruik kost zo’n 1.500 euro. Doneren kan via een Tikkie op de website www.haarwensen.nl.

Meer berichten