<p>Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning</p>

Mark Boumans. (foto: Roel Kleinpenning

(Foto: foto Roel Kleinpenning)
In gesprek met de burgemeester

In gesprek met de burgemeester: Wanneer gaan de terrassen weer open?

  Nieuwsflits

Burgemeester, volgens eerdere berichten zouden de coronamaatregelen vanaf 21 april versoepeld worden, daarna veranderde dat in 28 april. Wat houdt dat in?

“Eerst was er sprake van 21 april. Nu is dat opgeschoven naar 28 april en kort daarvoor zullen we wel horen welke kant het op gaat. Er is op dit moment niet altijd zekerheid te ontlenen aan de berichten vooraf. Bij de eerste golf in 2020 dachten we: ‘nog even stevig doorbijten en dan komen we er wel vanaf’. Nu dat niet het geval is, duurt het lang en staat onderhand het draagvlak onder druk.”

Kan er nog een kink in de kabel komen?

“Er wordt scherp gelet op de toename of afname van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en vooral op het zogenoemde reproductiegetal. Dat wil zeggen hoeveel mensen worden besmet door een drager van het virus. Als dat getal niet onder de 1 daalt dan raken we niet uit de problemen en blijft de pandemie stabiel of breidt zich zelfs verder uit. Het is telkens weer spannend hoe het reproductiegetal zich ontwikkelt. Op dit moment (12 april, red.) loopt het licht terug.”

In het veiligheidsberaad is er schijnbaar al over gesproken. Kunt u daar meer over zeggen?

“Het veiligheidsberaad bestaat uit de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s, meestal burgemeesters van grote gemeenten die samen het kabinet adviseren over te nemen maatregelen. De andere burgemeesters staan op grotere afstand van de keuzes, maar staan wel met hun voeten in de klei. Wij vragen aandacht voor de problemen die wij zien in de samenleving, maar hebben niet altijd zicht op wat er met onze opmerkingen gebeurt.”

“De klappen zijn tot nu toe meegevallen; de ergste moeten waarschijnlijk nog komen”

Welke rol speelt het huidige stringente beleid in Duitsland? Komen de Duitse bezoekers na 28 april wellicht massaal hier naartoe?

“De Duitsers hebben de grens bijna helemaal gesloten voor Nederlandse bezoekers al zijn er hier en daar wel uitzonderingen afgesproken. Er is geen centraal overleg met de Duitsers. Op Kreisniveau zijn er wel contacten en lokaal zijn er verbeteringen aangebracht. Omgekeerd gelden voor Duitse bezoekers naar Nederland geen beperkingen. Terug in Duitsland zouden ze in quarantaine moeten, maar dat doet niemand.”

Welke maatregelen blijven onverkort van kracht?

“Voorlopig nog het hele pakket. Gefaseerde versoepeling zou volgens mij nog steeds mogelijk moeten zijn. We mogen hopen dat we in de loop van mei een versoepeling hebben. Versoepeling kan van buiten naar binnen. Terrassen het eerst en cafés en nachtgelegenheden het laatst. Ik verwacht dat tot na de zomer een aantal dingen wel blijven zoals hygiënemaatregelen en anderhalve meter afstand.”

In Doetinchem hebben we de eerste faillissementen al gezien. Wanneer is het genoeg geweest?

“De medische gevolgen van corona zijn serieus, maar de economisch consequenties ook. De klappen zijn tot nu toe meegevallen; de ergste moeten waarschijnlijk nog komen.”

(tekst: Bert Vinkenborg)

Meer berichten