<p>De Kruisberg.</p>

De Kruisberg.

(Foto: PR)

Rockopera FREYHEYT wordt film

  Nieuwsflits

Doetinchem - De rockopera FREYHEYT over Achterhoekse jongeren in het verzet wordt een film met een bijzondere première. 

Oorspronkelijk zou de musical negen maanden geleden in Schouwburg Amphion op de planken staan, maar vanwege corona werd dit een jaar uitgesteld. En ook dit jaar zit een theaterversie er om die reden niet in. 

In overleg met de fondsen en sponsoren is besloten het verhaal te verfilmen. Mensen die al kaartjes voor de voorstelling hebben gekocht, krijgen bericht van Amphion met de optie om deze te bewaren voor de bijzondere vertoning op 21 maart 2022.

Coulant

Net als alle andere theaterproducties heeft FREYHEYT te lijden onder de coronamaatregelen. De producent van deze rockopera, Wim Maatman, vindt dit heel vervelend, maar terecht: “Want gezondheid en veiligheid gaan altijd voor. Toch zit nóg een jaar uitstel er gewoon niet in. De afstand tot het kroonjaar 75 Jaar Vrijheid wordt dan te groot, vindt het Vfonds, één van de voornaamste geldschieters van dit project. Ze stelt zich wel coulant op in de uitvoeringvorm: een film waarvan de productie deze zomer wordt afgerond, kan gewoon op volledige steun rekenen.”

Bijzondere locatie

Het productiekantoor van FREYHEYT heeft een plek in het creatief bedrijfsverzamelgebouw de Kruisberg in Doetinchem, de oude gevangenis. De beheerder van het gebouw, De Kabath, was direct enthousiast toen het idee ter sprake kwam om de film daar op te nemen. Het is een gebouw met verschillende gezichten en historisch relevant. In de oorlog hebben hier verzetsmensen vastgezeten en na de bevrijding werd hun plek in genomen door NSB’ers. Ook Kees Misset, één van de hoofdpersonages in de rockopera, heeft hier op verdenking van collaboratie gevangen gezeten. “Dat je met een eigentijdse vertaling zó dicht op de geschiedenis zit, maakt het heel bijzonder,” meent regisseur Samantha Janssen.

Schouwburg Amphion als filmzaal

Normaal gesproken zou de film vertoond worden in een van de Gruitpoortzalen van Cultuurbedrijf Amphion. Voor deze keer wordt een uitzondering gemaakt. “Er zijn al zoveel kaartjes verkocht, dat we denken dat we bij de vertoning de zaal vol krijgen,” zegt Maatman. “Bovendien maken we er een bijzonder evenement van met een tentoonstelling, een meet & greet met de cast en een prachtig boek dat de link gaat leggen tussen fictie en feiten. Bovendien is 21 maart een speciale datum: op die dag worden jaarlijks de bombardementen op Doetinchem in maart 1945 herdacht.”

Emotie komt binnen

Er is een groot verschil in beleving van een theateruitvoering of een verfilming. Regisseur Janssen, die zowel theater- als filmregisseur is: “Theater is letterlijk levend, bruisend, iets dat je samen meemaakt als publiek. Film is intiemer. Je zit letterlijk dichter op de acteurs en de emotie komt één op één binnen.”

Zangcoach Marlies Claasen gaat de komende weken met de acteurs aan het werk om ook in zang die vertaalslag te maken. “We nemen vooraf alle zangpartijen op. Tijdens het filmen zingen de acteurs mee met hun eigen stem. Net zoals dat in andere professionele films gebeurt.” 

De muziek van componist Tom Klein legt de basis bij die beleving.  ”Muziek zorgt ervoor dat je helemaal in de film kunt opgaan.”

Voor veel mensen is de oorlog iets in het zwart-wit en van oude mensen. Janssen: “Maar als je rekent dat onze hoofdpersonages in de oorlog zo rond de 20 jaar oud waren, zet je dat aan het denken. Vandaar dat de verhalen zich afspelen in het heden. Alsof het nú gebeurt. Een eerlijk gezegd, kijk naar Wit-Rusland, Hongkong of Myanmar, daar is het de jeugd die nú opkomt voor de vrijheid en de klappen krijgt.”
Volgens studioproducer Jurriaan Boerstoel is deze musicalverfilming heel bijzonder: “Het verhaal is misschien wel Doetinchems, maar de cast en crew komen uit de hele regio. Dat je de mogelijkheid krijgt om je creatief en technisch van je beste kant te laten zien, dat geeft ons extra energie!”

Meer berichten