Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Dagdromen

  Nieuwsflits

Gezeten aan de vissershaven van Scheveningen denken wij terug aan een vakantie in Desenzano, een Italiaans stadje zonder toeristenwinkels, maar met heerlijk eten en lekkere wijn.

We nemen een hotel in het oude centrum waar we vanaf ons balkonnetje zicht hebben op de plezierbinnenhaven. ‘s Zondagsmorgens zien we mannen een podium bouwen aan en boven het water. Er wordt een soort houten looppaal aan bevestigd. Wij genieten tijdens het ontbijt van een gratis voorstelling: het volgens Italiaans gebruik, dus zonder enig overleg, opbouwen van een wedstrijdarena.

Een soort Arie Boomsma uit de najaarscollectie met een hagelwit hemd en dito broek, deelt orders uit die onder luide discussie worden uitgevoerd. Het lijkt alsof ze ruzie hebben, maar ze wisselen slechts informatie uit. Wat de een neerzet pakt de ander weer weg et cetera.

Het spannen van een eindeloos lijkend touw over het water duurt bijna een uur, net als het aanbrengen van tricolorevlaggen. Om vooral niets te missen van dit spettacolo lunchen we ook op het balkonnetje. De mooie Italiaan doet in zijn beste Engels een geluidstest: “Wanne, toowe, tereeé, perfetto!” Hij probeert de aandacht van il pubblico te trekken door om te roepen dat er ‘uno spettacolo grande’ komt van louter ‘campioni’.

Via de microfoon laat hij weten dat hij hoogstpersoonlijk het touweinde zal vastknopen aan de brug. Even lijkt het alsof hij net als zijn grote voorganger over het meer zal lopen, maar hij blijft trots aan de kade en kijkt naar het overgebleven lange touw. Het toegestroomde publiek ligt in een deuk als hij met meer aandacht voor het pubblico dan het touw de verkeerde kant doorknipt. Het werk van het afgelopen uur ligt tussen de eendjes in het water.

Signore ‘uomo bello’ persoonlijk roept orders alsof het de schuld van anderen is (een ogenblik denk ik aan m’n werk, maar aangezien het vakantie is vergeet ik dat snel). Het beloofde spettacolo valt tegen: een soort glij hem er in, maar dan onder toeziend oog van de juryvoorzitter een oogverblindende Italiaanse schone.

Goed gaon

Meer berichten