Foto:
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt ‘t anders: Mooie tijden

  Nieuwsflits

Omdat ik deze column eerder schrijf in verband met Koningsdag ken ik de uitslag De Graafschap –Almere City nog niet.

Ik heb niets tegen Almere, maar dat ‘City’ begrijp ik niet. Het klinkt alsof we tegen een Amerikaanse Soccer club voetballen die in die poenerige Super League wil spelen met Real Madrid, Barcelona en andere ‘topclubs’ met schulden en dollartekens. De mensen achter Almere City begrijpen dat de naam wat aanmatigend klinkt, vandaar de uitleg op hun site: “Almere City FC is een Nederlandse voetbalclub die betaald voetbal speelt, en eerder onder de naam FC Omniworld speelde.”

Dan klinkt De Graafschap en Superboeren wel erg gewoontjes. We zijn misschien te groot voor servet en te klein voor tafellaken, maar wel een club met hondstrouwe supporters die de vorig jaar afgepakte promotie verdienen.

Als kind ging ik samen met pa en mijn broer al naar de eerste wedstrijden van onze helden. Wedstrijden tegen Alkmaar, Den Haag, Rapid 54, Sportclub Venlo, de Twentse profs en de eerste kampioen; Fortuna ‘54. Nooit vergeet ik de legendarische wedstrijd van 7 oktober 1973 tegen Feijenoord met Willem van Hanegem, en onze geweldige Kappertje Overgoor, uitslag 5-7.

Toen mijn vriend en ik het stadion uitliepen hoorden wij een jongetje van een jaar of 6 met gevoel voor wat supporter van De Graafschap zijn zo bijzonder maakt vragen; “Papa mag ik het kaartje hebben en bewaren?”

Een van mijn mooiste herinneringen aan de beginjaren was een wedstrijd tegen Fortuna ‘54 met Cor van der Hart. Samen met pa en jongste broer op de fiets naar de Vijverberg. Bij toen nog café de Pol wilden we oversteken. Mijn vader had een hardrijdende auto over het hoofd gezien en zette zoveel kracht op de trapper dat die afbrak. We gingen rennend terug naar Gaanderen voor vervangend vervoer. Ik hoor pa nog mopperen: Vroeger renden we naar de grote weg om auto’s te zien, tegenwoordig moet je rennen om er niet met de kont onder te komen. Hopelijk komen er weer mooie tijden.

Goed gaon

Meer berichten