Eric Sloot (Sloot Pianoservice Doetinchem), Frans Hesselink, Lizette Tijdink en Sjaak Leijtens (muziek bi’j de Noabers).
Eric Sloot (Sloot Pianoservice Doetinchem), Frans Hesselink, Lizette Tijdink en Sjaak Leijtens (muziek bi’j de Noabers). (Foto: Roel Kleinpenning )

Huiskamerfestival op andere manier

  Nieuwsflits

Doetinchem - Dit jaar gaat het huiskamerfestival Muziek bi’j de Naobers door, zij het op een andere manier. Het is niet mogelijk om het publiek van huiskamer naar huiskamer te laten reizen voor de optredens, maar het publiek kijkt nu vanuit de eigen huiskamer naar het YouTubekanaal van cameraman Paul van Druten waar de optredens van de artiesten op te zien zijn. Er staan al diverse optredens online en tot en met 5 juni komt er elke zaterdag een nieuw optreden bij.

door Carla van der Meer

“Vorig jaar was ons eerste lustrum en we waren al druk met de voorbereidingen bezig toen we in maart de mededeling kregen dat Muziek bi’j de Naobers niet door kon gaan vanwege corona”, zegt Lizette Tijdink, voorzitter stichting Muziek bi’j de Naobers Doetinchem. “We konden toen nog net het drukwerk stoppen. Dit jaar waren we al van plan om het huiskamerfestival op de een of andere manier toch door te laten gaan. We kregen 500 euro van het Coöperatiefonds Rabobank Graafschap. Dat was het startschot om onze plannen te gaan uitvoeren en te kijken wat we konden doen.”

Online optredens

De organisatie van Muziek bi’j de Naobers heeft bedacht om artiesten te laten optreden voor een camera en die filmpjes online te zetten. Cameraman Paul van Druten verzorgt sinds 27 februari alle opnames van de artiesten. De filmpjes zijn te zien op zijn YouTube-kanaal. Ook moest er een locatie gezocht worden om te filmen.

“Eric Sloot heeft aan de Varsseveldseweg een showroom met piano’s en een podium en daar mochten opnames gedaan worden”, vertelt Tijdink. “Verder bood Henk Lubberdink, directeur muziek bij Amphion Cultuurbedrijf, spontaan aan dat er opnames bij de muziekschool gemaakt konden worden. Ook zijn er opnames gemaakt in de Martinuskerk in Gaanderen.”

Community

Bandjes of een stageband kunnen nog niet bij elkaar komen om te repeteren. “Daarom zijn de meeste opnames die tot nu toe gemaakt zijn van singer/songwriters en een paar artiesten bij elkaar”, zegt Tijdink. “Het is anders nu, maar het is wel leuk dat we toch contact kunnen houden via de filmpjes. Het publiek kijkt en kan een reactie geven op de optredens en dit delen met anderen. Zo creëren we toch een community. Dit jaar neemt veel jong talent deel, zoals Marlou, Paulien en Merel, die samen de Nightingirls vormen, en Janna Baerends en Joël Groen. Wanneer de coronamaatregelen veranderen en er weer meer mogelijk wordt, dan kunnen artiesten die eerst vanwege de regels moesten afhaken ook weer meespelen.”

“Een groot verschil dit jaar is dat we geen fooienpot hebben”, laat Tijdink weten. “Maar het online publiek kan ons steunen via ons rekeningnummer op onze website. Volgend jaar hopen we weer de artiesten in de huiskamers te kunnen ontvangen.”

muziekbi-jdenaobers.nl

Meer berichten